Грип – Как не бива да се лекуваме от него

Искате ли да се възстановите бързо – не яжте сладко, никакви кисели питиета, като  чистите  токсините с душ в банята.

Въпреки призивите на лекарите за бдителност, свързана с грипните епидемии, когато заболеем не винаги правим това, което препоръчва лекаря, а често и се самолекуваме.

След което настъпват усложнения. Въпреки че и самите лекари, за съжаление, понякога дават неправилни съвети.
За целта събрахме от различни източници съвети за това, как НЕ бива да се лекува грип. И така:

    Грешка 1. Не ходете на лекар

Грипът е едно от тежките респираторни заболявания, и дори ако е започнал леко, в края на краищата може да ви „представи“ сериозни усложнения. За да се избегне това, трябва да се следват препоръките на медиците, и разбира се, в никакъв случай да не се разчита на факта, че грипът ще премине без лечение.

Съвети . Ако Вашият лекар е установил, че вие трябва да се лекувате у дома,  трябва да си  почивате на легло, да  пиете много течности ( топли чайове, газирана минерална вода, компоти), да приемате витаминозни храни (цитрусови плодове, киви , зеле ). Ако температурата се понася трудно, придружена е от главоболие, можете да приемате аналгетик и антипиретик (таблетки  като парацетамол, ибупрофен). В допълнение в задължителната схема за домашно лечение трябва да се включат антихистамини (противоалергични) лекарства от второ и  трето поколение (например, лоратадин, кларитин, зиртек,  телфаст) и препарат – стимулатор за изработка на интерферон .

Първите намаляват тежестта на симптомите на грип, а вторите – помагат на имунитета в борбата с вируса. Ако , въпреки лечението, вие продължите да се чувствате зле (главоболието продължава, температурата не се понижава ), обадете се отново на вашия лекар. Ако на  фона на главоболието се появи повръщане, обадете се на „Бърза помощ “ .

    Грешка 2. Прием на антибиотици

Без значение че всички лекари твърдят , че антибиотиците нямат никакъв ефект върху вирусите (а  грипът се причинява от вирус), вярата на хората в ефикасността на тези лекарства срещу грипа  е с неотслабваща сила. Понякога тя се основава на това, че „приятелят имаше грип, а неговият лекар му  предписал  антибиотик – и той веднага се възстанови“.

Съвети. Не  решавайте вместо лекаря, ако той е предписал антибиотици на  някой при грип , това означава, че той е имал съмнение за грипни усложнения –  бактериални инфекции, причиняващи бронхит, отит,   синузит и т.н. В този случай, без антибиотици не минава. Но приемането им , без тези показания само отслабва организма и му пречи да  бори с вирусите: много антибиотици унищожават полезните микроби в червата, включително и тези, отговарящи за имунитета. Следователно, тези лекарства трябва да бъдат комбинирани с използването на средства за възстановяване на чревната микрофлора , така наречените  пробиотици .

    Грешка 3. Да не се отварят прозорците

Много от нас при  настинки плътно затварят всички прозорци в апартамента , така че да не излиза топлина. Да, преохлаждане при грип не бива да се допуска, но да се лежи в стая без вентилация е също толкова вредно, защото болният отделя вируси, и ако не се проветри,  концентрацията им във въздуха става висока , което не позволява оздравяване.

Съвети. Проветрявайте стаята на пациента всеки ден на  всеки 1.5-2 часа за 5-10 минути. Студеният въздух ще неутрализира голяма част от тези вируси. А за да не се преохлажда, можете да излезете от стаята по време на отвярянето, или просто да се облече топло . Ако пациентът е заспал или просто не иска да става заради слабостта си,  може да се проветри помещението, като бъде завит топло.

    Грешка 4. Веднага да се сваля температурата

Температурата е  знак, че нашият организъм се бори с вируса. Така че, ако вие веднага приемете антипиретик, организъмът  по-трудно се бори.

Съвети . Ако температурата не причинява особено голям дискомфорт, търпете я  – ще оздравеете по-бързо. Но ако го ви действа зле-  имате главоболие, тежки болки в ставите – свалете я дори ако е 38 ° C.

Тези съвети не са Препоръка за самолечение, а само информативен текст. Всички лекарства , споменати тук, и всички съвета, трябва да се прилагат  Само с препоръката на лекар!

Следва.

Още по темата: Бързо да се излекуваме от грип – възможно ли е?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *