Испански кардинал: Хомосексуалистите могат да бъдат излекувани

Назначеният наскоро испански кардинал е сигурен , че хомосексуалността може в бъдеще да се лекува като вид „физическо заболяване“, като например високо кръвно налягане, пише The Telegrach .

Изказването на Фернандо Себасиан Агилар, който миналата седмица стана един 19-те нови кардинали на папа Франциск, предизвика бурна реакция в Испания.

„Хомосексуалността е извратена  проява на сексуалност, защото сексуалността има свое предназначени и цел – това е създаване на потомство, – каза той в интервю, публикувано във вестник Diario Sur.  Тъй като хомосексуалността не може да се постигне тази цел , тя е дефект“.

Кардиналът направи аналогия със собственото си  заболяване – високо кръвно налягане. „В нашите тела има много болести. Аз съм с високо кръвно налягане . Заболяване, което аз трябва да лекувам според възможностите си“. Продължавайки тази мисъл, той заяви : „Като казваме, че хомосексуалността е заболяване, това не  е никаква обида за хората. Това не е обида,  а помощ , тъй като в повечето случаи  хомосексуалността е напълно  лечима и обратима при правилно лечение“.  Изявлението на кардинала в някои кръгове предизвика незабавно критика.

Мария Гомес, делегат от Социалистическата партия PSOE: „От Ватикана така и не задуха вятърът на промените. Папа Франциск просто се отдръпна от тези изостанали, оскърбителни, противоконституционни тезиси“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *