ЕС се отказа да пречи на „Газпром“ да строи „Южен поток „

Европейската комисия се е отказала от идеята да застави страните от Европейския съюз да преразгледат споразуменията си с „Газпром“ за газопровода „Южен поток“. Това пише на 20 януари вестник „Ведомости“, позовавайки се на заместник- министър на енергетиката на Русия Анатолий Яновски .

Миналата седмица в Москва за преговори по „Южен поток“ бе еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер. След преговорите страните са се договорили да се създаде работна група, в която да се обсъдят техническите и правни въпроси, свързани с проекта. Според Яновски, не става дума за  преразглеждане на  правителствените споразумения.

„Комерсант“ в броя си от 20 януари пише, че първите преговори между Брюксел и Москва за „Южен поток“ са преминали хладно, без смислена дискусия. Неназован източник е казал за изданието, че страните не са успели да постигнат компромис по нито една точка от преговорите.

Йотингер е има за цел да убеди  Русия да се съобрази с правилата на Третия енергиен пакет на ЕС при  изграждането на „Южен поток“. В началото на декември миналата година ЕС заяви, че междуправителствените споразумения на Руската федерация и европейските страни по тръбопровода не съответстват на законодателството на Съюза. Брюксел предложи на  Москва да приеме в договорите нормите  Третия енергиен  пакет: да  осигури одстъо на алтернативни доставчици на  гориво до тръбата, както и да забрани на доставчика да контролира газопровода и да определя тарифите за транспорт на газ.

Представителят на енергийния отдел на Европейската комисия Клаус-Дитер Борхардт отбележи, че ако договорите не са ревизират, те трябва да се прекратят. Ако европейските страни не го правят , ЕС ще намери начин да ги задължи да се прекъснат договорите, предупреди Борхардт.

Официално   изграждането на „Южен поток“ започна през декември 2012 година. Капацитет му ще е 63 милиарда кубически метра. Междуправителствени споразумения  за строителството на тръбата е постигнато с Австрия , България , Унгария , Гърция , Сърбия , Словения и Хърватия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *