В Сан Бернардо труповете „самостоятелно“ се мумифицират в гробищата

Древните египтяни са полагали  големи усилия за да мумифицират умрелите фараони. А в гробището в град Сан Бернардо, Колумбия, труповете се мумифицират „самостоятелно“ в гробищата. Преди време писахме и за такъв случай на мумифициране в Швейцария.

В подземната крипта в гробището на Сан Бернардо може да се види тялото на жена, облечена в пуловер. Скелетът на покойната Prudencia Acosta , в чиито ръце има червени карамфили, е много популярен сред любопитните посетители, защото тя е починала  преди повече от 10 години, а нейното тяло мистериозно се мумифицирало.

mumia-1
Според сайта Oddity Central, първият, който забелязал странната  метаморфоза е гробарят Eduardo Cifuentes.

“ Открих, че в някои гробове се намират неразложени тела – спомня си той. Не исках да се стъпва върху тях , защото те са били хора като нас, така че започнах да ги премествам в  подземната крипта . “

Така  благодарение на Едуардо хората за първи път научили за промените, които се случват с мъртвите. „Някои мумифицирани тела са тук от 1957 г., но никой не им обърна никакво внимание – продължава гробарят. Реших, че запазването на мумиите за бъдещите поколения – е страхотна идея . “ Усилията му не били напразни : криптата с мумии започва да привлича посетители не само от други части на Колумбия, но също така и от чужбина. Скоро за „живите трупове“ научава и кметът  на Сан Бернардо – Антонио Акоста , който решава  да направи мумиите туристическа атракция.

За тази цел , той инициира изграждането на специален музей, където посетителите могат да разгледат необичайните експонати през стъклен саркофаг.

mumia

Заслужава да се отбележи , че учените нямат представа защо труповете „самостоятелно“ са се мумифицирали в гробищата. А  местните жители предлагат няколко теории. Така, според една от тях, тайната се крие в чистотата на водата и храната им, без химически добавки . Други смятат, че за процеса на мумифициране допринася температурата на почвата на гробището.

Има хора, които се приписват магически свойства на плодовете  guatila и Balu, от които си правят супи местните жители.

 

Телата на хора, погребани през последните три десетилетия, не се разлагат

originalШвейцарските учени съобщиха шокиращи данни: телата на хората, погребани през последните три десетилетия, почти не се разлагат !

Целият текст<<<<>>>>

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *