Пари, маймуни и платена любов – интересен експеримент

    maymuniДвама учени от Йейлския университет (икономист и психолог) решили   да научат маймуни да използват парите. И успяват.

    Идеята за парите, както се оказва, могат да усвояват същества с малки мозъци и нужди, ограничени до храна, сън и секс. Капуцините, с  които е проведен експеримента, зоолозите смятат за едни от най- глупавите примати.

    „На пръв поглед, а и в действителност,  изглежда, че в живота нищо повече не им е необходимо. Можете да ги храните с бонбони по цял ден и те ще идват за  тях непрекъснато. Може да изглежда , че капуцините са ходещи стомаси“- казват учените .

    Американските учени провеждат експеримент за въвеждане на „трудови “ отношения в малко общество на капуцините. Те предложили в клетката „работа“  и „универсален еквивалент“ – пари.  Работата се състояла в това  да се дърпа един лост със сила от 8 кг. Значителни усилия за малките маймуни. Това за тях е истински неприятна работа.

    За всяко дърпане на лоста маймуната получавала чепка грозде. След като капуцините научили простото правило „работа = награда“, бил въведен междинен агент – цветни пластмасови кръгове. Вместо грозде те получавали жетон с различен „номинал“. За бял жетон можело да се купи от хората чепка грозде, за син – две,  за червен – чаша сок и така нататък.

    Скоро маймунското  общество се разслоило.  В него се появяват  същите видове поведение като в човешката общност. Появяват се  работохолици и ленивци, бандити и спестяващи. Една маймуна се изхитрила  за 10 минути да дръпне лоста 185 пъти! Много искала да спечели пари. Някои маймуни обаче започнали да се занимават с  рекет и ограбвали другите. Но най-важното, отбелязват експериментаторите, маймуните се се сдобили с такива черти на характера, които не са наблюдавани по-рано – алчност, жестокост и ярост в опазването на парите си, подозрение един към друг.

    При последващото проучване на икономическото поведение, на маймуните били представени други „пари“ под формата на сребърни дискове с дупка в средата. Няколко седмици по-късно капуцините научили, че за тези монети могат да получат храна. Експериментаторът, който в младостта си бил привърженик на марксизма,  не е проверявал  наистина ли трудъ е превърнал маймуната в човек.  Той просто раздал на  маймуните тези монети и ги научил да ги използват за да си купуват плодове. Преди това било изяснено кой какво обича,  да се определи за всяка от маймуните скалата им на предпочитания.

    Отначало таксата била унифицирана – за кисели ябълки и чепка сладко  грозде се искал еднакъв  брой  монети. Естествено  ябълките не се ползвали с успех, а запасите от грозде се стопявали. Но картината се променя драматично, когато цената на ябълките била намалена два пъти. След известно объркване маймуните решили изцяло да похарчат своите монети за ябълки. И само от време на време си купували  грозде.

    Един ден, когато всички опитни животни в общата клетка научили, че някои неща са по-скъпи , а други –  по-евтини , една от маймуните влязла в отсека, където била комуналната каса и   присвоила всички монети за себе си, борейки се с хората, опитващи се да и ги отнемат. Така маймуната осъществила първия „банков обир“.

    Минало още време и капуцините открили феномена на проституцията. Млад самец дал на самката монета. Учените решили, че е влюбен  и затова и дал подарък. Но не, „момичето“ за пари правило секс с него, а след това отишло до прозореца, където дежурили учените, и веднага си купило  няколко грозда. Всички вече били доволни: и маймуни, и учени. Маймуните  овладели либерално- капиталистическите отношения, а учените  защитили докторска степен….

    How scientists taught monkeys the concept of money. Not long after, the first prostitute monkey appeared

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *