Загадките на мозъка: процесът на печатане не се контролира от съзнанието?

    pisaneСега е трудно да се намери човек, особено сред младите, който не е запознат с процеса на писането на клавиатурата на компютъра. В същото време учените са открили много мистерии, свързани с функционирането на мозъка по време на тези привидно прости действия.

    Американски и японски психолози са открили мистериозен феномен , опровергавайки представата за това как протича процесът на придобиване на умения, които не са заложени по  раждането в мозъка под формата на рефлекси .

    Смята се, че овладявайки някаква нова дейност – от плетене до управление на самолет – първоначално човек внимателно следи последователността на изпълнение на всички действия,  с помощта на съзнанието, и постепенно се появява автоматизъм , който вече не изисква участието на съзнанието.

    Само че в случая с печатането с клавиатурата на компютъра, най-вероятно всичко е някак си по-различно …

    Изследователи от университета Вандербилт и Американския университет в японския град Кобе поканили  да участват в изследване 100 студенти и преподаватели, които  имали добре развити машинописни умения върху клавиатурата на компютъра.

    Експериментът се провел на два етапа. Първоначално  всички участници препечатвали текст, а учените записвали  скоростта на печат и броя грешки (печатни грешки) . Установено е, че средната скорост на печат била 72 думи в минута, а за една секунди пръстите на участниците  правели средно по шест натискания на клавишите. Точността на набиране била 94 %.

    Във втория етап пред участниците поставили хартия с изображението на най-разпространената клавиатура QWERTY, но без обозначаване на символите и поискали  да   нанесат на клавишите съответните букви, цифри, пунктуационни знаци и така нататък.

    Тази задача трябвало да се изпълни за 80 секунди. За изненада на изследователите, участниците успели да запомнят средно местоположението едва на  15 знака.

    Експериментът бил повторен с използването на по-рядко срещаната Dvorak клавиатура, на която всички букви и знаци са разположени по напълно различен начин – и в този случай  участниците успели да си спомнят за  80 секунди и да напишат на клавишите не повече от 17 символа.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *