Хората, сляпо вярващи в съдбата, се обричат на бедност

    Хората, които вярват в съдбата, вероятно ще бъдат по-малко успешни, отколкото тези, които вярват, че могат да променят своето бъдеще, са открили учени  в резултат на проучване.

    Учените са анализирали състоятелността на няколко хиляди семейства в продължение на четири години и са установили, че по време на проучването, значително се е подобрило благосъстоянието на тези хора, които смятат, че самите те са „господари на съдбата си“.

    Също така, тези хора, които вярват, че всеки човек е ковач на собственото си щастие,  били по-добре обезпечение в напреднала възраст. Докато хората, които изцяло се подчинявали на съдбата , в по-младите си години били по- склонни да харчат пари за скъпи коли и всевъзможни джаджи, показва проучването .

    Най-явните различия , според учените, са сред най-бедните семейства . Така тези, които  решили да не се доверяват на съдбата, се оказали с 40-60% по-богати от тези, които вярват, че животът им е предопределен, пише в последния брой на британския таблоид Mail Online.

    Изследването е проведено от три изследователи от Университета на Мелбърн в Австралия. Авторите смятат, че констатациите могат да се използват от правителството в разработването на методи за стимулиране на икономиката .

    Проучването показало, че за четирите години семействата, чиито членове вярват, че могат да повлияят на  собствената си съдба , спечелили средно $ 150 000 повече, и запазили със  7,7% повече  доходите си .

    Учените казват, че въпреки че са използвали данни за австралийски семейства , по тяхно мнение, тези  тенденции могат да са валидни и за други развити страни.