5 вида болки, които не бива да се пренебрегват

    Нашият организъм ни предупреждава за потенциални опасности чрез различни видове болки. Как да не пропуснем сигналите за опасност, за да може навреме да се посети лекар ?

    1. Болка в челюстта

    Болката в областта на челюстта може да бъде свързана с болест на зъб, по- рядко – с възпаление на лимфните възли. Понякога причината за тези усещания може да бъде заболяване на средното ухо. Но  никой на практика не  свързва появата на болка в областта на челюстта със сърдечни заболявания. Въпреки, че болката в лявата долна челюст може просто да е симптом на прединфарктно състояние.

    В случай на болка в челюстта сутринта, трябва да се обърне внимание на това и да не забравите да кажете на Вашия лекар, тъй като тази болка може да показва недобра  работа на сърцето. Ако болката в лявата челюст се придружава от задух , замаяност, болка в лявата част на гърдите, под плешката, такава болка може да бъде сигнал за началото на  инфаркт на миокарда .

    2 . Болка в крака

    Такава болка обикновено е свързана с мускулна умора, вдигане на тежки предмети или тежка работа. Ако човек има разширени вени, този вид болка често се свързва с болестта.

    Въпреки това, болките в краката може да са  симптом на по- сериозно заболяване – дълбока венозна тромбоза на долните крайници. Тромбите по всяко време може да се откъснат и да запушат артериите в белите дробове или сърцето, а това може да бъде фатално .

    3 . Болка в дясното подребрие

    Особено внимание следва да се обърне на болката в дясното подребрие, тъй като такава болка може да е признак на възпаление на жлъчния мехур, запушване на жлъчните пътища. Това може да доведе до сериозни усложнения – разкъсване на жлъчния мехур или панкреатит. Такава болка обикновено е доста силна и продължителна. Понякога се разпространява и към гърба. Ако се появи такава болка след мазна храна, тя може да бъде симптом на холецистит.

    4 . Болки в кръста

    Ако не сте наранявали гърба си по време на тежки физически натоварвания, болката може да бъде причинена  от бактериална инфекция, която да доведе до възпаление на бъбреците – пиелонефрит.

    5 . Болки в корема по време на менструация

    Коремна болка по време на менструация може да бъде причинена от такова заболяване като ендометриоза. При това заболяване по неизвестни причини парчета от лигавицата на матката могат да се разпространят по цялото тяло. Опасността при този процес е, че се образуват сраствания, които могат да направят маточните тръби непроходими , което води до безплодие при жените.

    Всяка болка, дори маловажна, трябва да ви предупреди. По този начин нашият организъм ни дава да разберем за някои проблеми във функционирането на системите в тялото. Ако болката е постоянна – това е ясна причина да не се бавите с посещение при лекар.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *