На касиерите – мюсюлмани в британска търговска мрежа позволиха да не продават алкохол и свинско месо

    fullКакто  съобщава Sandy Telegraph,  служителите са били инструктирани  „учтиво“ да помолят  клиентите да „използват друга каса“ за да плащат такива продукти.

    Както беше съобщено от купувачи, които в навечерието на Коледните празници са пазарували алкохолни напитки, те били  изумени, тъй като никога преди не са се сблъсквали с нещо  подобно. Те били принудени да се редят на опашки, докато не се освободи човек,  готов да им продаде необходимите стоки .

    Представител на Marks & Spencer обясни, че компанията се опитва да създаде “ среда, свободна от дискриминация, защото в случаите, когато (от служители) се  изразяват някои пожелания,  винаги ще направят разумни адаптации, за да ги посрещнат, като същевременно се гарантира високо ниво на обслужване на клиентите“.

    А  няколко големи вериги за търговия на дребно не са съгласни с тази политика. Така,  местната компания Sainsbury`S , след консултации с религиозни групи  заяви, че няма причина за някои от неговите служители, които не употребяват алкохол или свинско месо , да отказват да ги продават.

    „Правилата са еднакви за всички“ – казват от  Sainsbury`S. Фирмата  Asda  от своя страна, отбелязва, че просто не слага за касиер мюсюлманин, който протестира срещу продажбата на алкохол.

    Мрежата Morrisons, базирана в Брадфорд, където има голяма мюсюлманска общност, заяви, че  уважава и „работи с желанията на всеки, който иска да работи с определени храни по религиозни или културни причини“.