В литовските училища графите за „майка“ и „баща“ стават „Родители I и II“

    В литовската система за електронни дневници Тамо вместо  указания за майка и баща се въвеждат означенията „Родители I и II“. Родителите обаче са недоволни от иновацията.

    “ Ние вярваме, че администратора на електронния дневник трябва да върне старата форма, тъй като за повечето родители това обозначение е неприемливо“ – отбелязва  представителят на Литовския родителски форум Gintautas Bukauskas.

    Както пояснява  ДЕЛФИ, системата Тамо се използва от около 500 литовски училища. Ръководството на Таvo  mokykla, която администрира системата обясни, че това е „работен вариант“.  В бъдеще , заяви ръководителят на компанията  Victoria Burlinskayte,  може да се върнат  предишните наименования „баща“ и „майка“.

    По-рано подобни обозначения – само в ??детските градини – се опитаха да въведат във Вилнюс, но след медийния резонас, се отказаха. Представителят на родителския форум Renaldas Yanchayskas предполага, че подобни нововъведения са създадени за да могат постепенно да променят общественото мнение за традиционното семейство .

    Още през 2010 г. Съветът на Европа предложи да се заличат  думите „баща“ и „майка“ от официалните документи , описвайки ги като проява на сексизъм. Това решение на  CE, отнасящо се до бланки и формуляри в училищата и детските градини, имаше  препоръчителен характер.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *