Полигамията предлага на младите жени в Казахстан спасение от бедността

    Правейки избор между любовта и парите, Самал, висока 23 – годишна жена с къдрава коса, от село в южната част на Казахстан, избра парите, пише Independent , позовавайки се на The Washington Post и Bloomberg.

    Самал едва свързва двата края, плащайки със заплатата си на сервитьорки в Aлмати и училището си и жилището,  и признава, че   за миг ще захвърли своя приятел, ако богат  мъж я  покани да стане негова втора   съпруга.

    „Да стана токал ще бъде  приказка за мен“ – казва тя по време на почивка в кафенето, където работи. С думата токал в  Казахстан наричат по-младата от двете жени , която обикновено получава собствен апартамент , кола и месечна заплата.

    Пропастта между бедни и богати , образувала се в Казахстан след разпадането на СССР през 1991 г., допринася за възраждането на полигамията, която стана символ на статуса за богати мъже и спасение от  бедността за млади жени. От правна гледна точка , полигамията е незаконна, но това не е наказуемо , пише Nariman Gizitdinov.

    „Да имаш токал сега е престижно – казва бизнесдамата и писател от Алмати Аян Kудайкулова. Това е като скъп часовник Breguet.  За съжаление  липсата на по-млада жена се превръща в срам за богатите мъже“.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *