В столицата на Молдова се проведе многохилядна демонстрация срещу евроинтеграцията на страната

    moldovaВ Кишинев на площада на Великото национално събрание днес се проведе мащабна антиправителствена демонстрация. Както  съобщава Moldnews.md, на площада са се събрали няколко десетки хиляди души. Според „Интерфакс“, на митинга са присъствали около 10 000 души.

    Представители на молдовската общественост „отказаха доверие на правителството за правото да подписва каквито и да било международни договори“.  Това от името на грaжданите каза Марк Ткачук, съобщи Moldnews.md. Участниците в протестната проява се събраха в столицата от различни части на Молдова. Автобуси и леки коли са образували колона с дължина няколко километра.

    Лидерът на Комунистическата партия Владимир Воронин обвини правителството, че е предало хората. Според него „властта тайно преди подписването във Вилнюс провежда преговори с ЕС, без да обръща внимание на общественото мнение, парламента и по този начин грубо нарушава Конституцията“.  „Молдова е в състояние да изгради своя собствена демократична държава без налаганите от Запада европейски стандарти“ – цитира думите на Воронин агенция Новости Молдова.

    Властите пречеха на пристигането на демонстрантите в столицата

    Според Moldnews.md, властите са се опитвали по всякакъв начин да пречат на придвижването на колоната  и демонстрантите: по пътищата са били пръснати „таралежи“ за да се пукат гумите, колите постоянно са спирани за проверка на документите. На главния булевард е Стефан чел Маре е започнал ремонт.

    Масовите протести в Молдова, инициирани от опозиционната комунистическа партия, продължават от септември. Протестиращите се противопоставят на европейската интеграция, настоявайки за оставката на правителството и разпускането на парламента .

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *