В Москва ще вкарват принудително клошарите в трудови лагери

    klosharМосковските власти възнамеряват да разделят клошарите на две категории – скитници и бездомни. С първите ще се борят, а на вторите ще оказват социална помощ и ще връщат към нормалния живот, пише „Комерсант“.

    Катедрата по социална защита в Москва е подготвила пакет от законопроекти, според които понятията „скитничество“ и „бездомен гражданин“ ще бъдат определени на юридическо ниво. Към скитниците ще се приравняват тези, които нарушават „правата на другите граждани за благоприятна епидемиологична обстановка и здраве“. Такива клошари, според законопроекта, нямат дом, работа и са на обществени места в състояние „оскърбяващо човешкото достойнство и в противоречие с изискванията за лична хигиена“.

    За бездомни е предложено да се считат тези, които не могат да живеят в нормални условия, или тези, които нямат регистрация. На такива лица, които доброволно отидат в центровете на ресоциализация, от кметството ще осигурят временна регистрация и медицинска помощ. В допълнение, те ще получат пенсии, предложения за работа и право да гласуват.

    Ако са без документи, от кметството предлагат да им се дават паспорти със собствено и фамилно име, което те кажат сами. За да не може бездомните да се регистрират с различни имена няколко пъти, ще им вземат пръстови отпечатъци.

    Тези, които не искат да се върнат към нормален живот , служителите искат насилствено да изпращат в приемни центрове, където ще се установява самоличността им и ще се извърши медицински преглед. Ако се установи името на скитника , той ще бъде изпратен в района, където е бил регистрирана. Гражданите на определена възраст ще бъдат пращани в армията .

    С решение на съда скитниците ще бъдат пращани в затворени учреждения. Там те ще прекарват два месеца, а в случай на повторно задържане – до една година. Съгласно условията на съдържанието на такива центрове, според чиновниците, ще приличат на наказателни колонии, в които в съветските времена са изпращани алкохолици.

    По предварителни изчисления за един бездомен човек ще се харчат по един милион рубли.

    От московската дума смятат, че трябва да се изгради мрежа от трудови лагери , където хората без постоянно жилище ще могат да заработват и да живеят.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *