Kакво е Litecoin

    litecoin-electronic-currency-bitcoin-1При цена по-висока от $ 900 за единица, биткойните ( Bitcoin) са недостъпни за повечето потребители. Защото  алгоритъмът за получаване на валута изисква повече памет и скорост, което се осигурява от скъпи компютри с мощни графични процесори ( GPU ) .

    Чарли Лий , бивш служител на Google, през 2011 г., две години след раждането на Bitcoin, реши да създаде по- достъпна версия на цифрова валута.

    Той я нарича Litecoin .

    Подобно на Bitcoin, Litecoin e  система за електронно плащане, като се използва еднoименната валута .

    При това тя не е една единствената цифрова валута , следваща стъпките на Bitcoin. Coinmarketcap изброява около две дузини от тях, а цените им се увеличават през последните няколко месеца. Но Litecoin има 670,00 милиона щатски долара пазарна капитализация – почти 8 пъти повече от следващата валута Peercoin.

    И това е така, защото  ще бъдат създадени едва  21 милиона Bitcoins , въпреки че се прогнозира, че това няма да стане преди 2040 г.

    Лиj е проектирал Litecoin така,  че да се създадaт около 84 милиона единици. И ако икономиката Litecoin се мащабира с Bitcoin,  то същият ефект на  псевдо – дефицит трябва някога да окаже ефект и върху цените на Litecoin.

    Предимството на  Litecoin се заключват в използването на друга програма за криптография под името Scrypt, където паметта е ограничаващ фактор,  вместо  ефективността на обработката.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *