„2014 г. ще постави началото на новия свят“

    2242226488_3bea504a49_bНикълъс Бойл, професор в Кеймбридж, публикува  есето „2014: как да преживеем новата световна криза “  (2014 – How to Survive the Next World Crisis).  Той показва как 2014 г.  може да се окаже определящ фактор този век.

    – В новата си книга  вие казвате, че през 2014 г. – или около нея – ще настъпи катастрофично „Голямо събитие “ и че то ще бъде в състояние да промени хода на историята . Защо 2014 г. ?

    – Моето мислене се основава главно на нумерологичен анализ – като се вземе предвид и това, че има и малко фантазия … Въпреки това, когато внимателно се изучава всеки от последните пет века, може да се забележи, че някъде в средата на второто десетилетие винаги се  случва някое определящо събитие . Спомнете си , например, 1815 г., Ватерлоо и Виенския конгрес . И, разбира се, 1914-18 гг.

    Така че следващият въпрос е: ще стане ли 2014 – или около нея – новата 1815 г., откривайки века на мирната глобализацията и икономическото развитие? Или, напротив , тази година ще ни доведе до нова катастрофа,  подобно на катастрофата през 1914 г., която ще открие ерата на войната и национализма, които ни пречат да отговорим на огромното предизвикателство за опазването на околната среда ?

    Това не са само вибрации, и  не са обичайните спекулации. Това, което срамежливо наричат „световна финансова криза“,   в действителност е началото на световна политическа криза.

    – Какво трябва да се направи, за да се предотврати?

    – Именно в средата на това десетилетие, САЩ ще трябва да отстоява своята позиция с оглед на нарастващото влияние на азиатските страни. В крайна сметка, всичко ще зависи от начина, по който американците ще реагират на относителното намаляване на тяхното икономическо влияние.

    Ще се съгласят ли да споделят с другите държави в света ресурси и собствените си стандарти на живот? През 1914 г. американците и европейците бяха ужасно наказани за неспособността си за създаването на глобална политическа структура, която да е в състояние да следи промените в глобалното икономическо състояние. Отново ли ще бъде  наказана неспособността за  съгласие през 2014 г. ?

    Или ще бъде възможно да се изгради нов международен политически ред, без да се разрушава всичко „до основи“?

    – Една от вашите тези е, че никоя нация не може да бъде независима в един свят, където американците имат хипертрофирано влияние. Не преувеличавате ли?

    – Не мисля. Днес най-важните структури, които определят живота ни, управляват  международната сфера: търговия , финанси, информация, дори работата.

    Днес   е по- удобно да се управляват всички процеси с посредничеството на държавата, защото е средно звено между индивидиума, произвеждащ и потребяващ,  и глобалния пазар. Държавите считат, че те определят нашата идентичност, но в действителност тя все повече се управлява от глобалния икономически ред.

    Така че ние не трябва да се затваряме в себе си и по този начин да направим сами грешката, тоест да мислим, че акцентирайки върху националната ни идентичност , ние ще възстановим истинската си съдба. Вместо това трябва да се съсредоточим върху реалното състояние на международните отношения, а в действителност, това състояние – е имперско.

    Заслугата на кредитната криза,  започнала през 2007 г. най-малкото показа колко взаимозависими са икономическите гиганти на 21 век. Китай, Индия, Бразилия и Русия влязоха в световната икономика, и ще дойде ден , когато половината от световното население, съставяйки значителна част от пазара,  ще се ръководи от един орган на имперската сила на властта – САЩ.

    Единственият мирен начин, който ще позовли да се  избегне новата 1914 г.,  е да се разшири тази идея за „Пакс Американа“, при условие, че се измени възприемането на Америка в света и възприемането на Америка за  самата себе си.

     -В  какво трябва да се изразят тези промени?

    – Повечето страни превръщат миналото си в мит, но митът, създаден от САЩ, създава  проблеми за целия свят, защото той се  постулира върху богоизбраността на американците.

    Следователно събитието, което ще определи хода на историята в следващия век, ще се заключава в решението на  американците, пред  лицето на световната криза, да  запазят  вярата си в своята „специална съдба“ или да я изоставят. В момента положението остава двусмислено.

    Тази несигурност се отразява на съзнанието на не- американците: дали искат САЩ да е  лидерът на глобалната икономическа интеграция  или останалите  нации да ги отхвърлят?

     – Вие, от друга страна, предлагате създаването на глобална система на управление.

    – Да . Но аз не говоря за изграждането на световна държава. Аз подкрепям развитието и създаването на връзки между вече съществуващите глобални институции. Мисля, че това ще бъде най-добрият отговор .

    Доколкото например, екологично предизвикателство е глобално по дефиниция, и политическото решение трябва да бъде глобално. Такава цел, постигането на политическа глобализация,  не е утопия .

    Глобалното гражданско общество вече е предвестник на бъдещия глобален  политически ред, първият наднационален инструмент, който може да стане  реформираният МВФ. Не забравяйте, че глобалното гражданско общество се състои не само от банкери.

    Каквото и да са институциите, в които то намира своето изражение, повече от всичко, което трябва да бъде чуто на прага на едно голямо събитие през 2014 г.,  това е да се чуе  гласът на човешката съвест.

    Тя  трябва да определи своите  ценности и списъка на общите блага. Защото те принадлежат на цялото човечество , и само глобално управление ще бъде в състояние да ги защити .

    Clara Bamberger

    «Le Nouvel Observateur», Франция

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *