НАСА изпрати на Марс сондата Maven (видео)

    Националната въздухоплавателна и космическа администрация на САЩ (НАСА) изпрати на Марс сондата Maven, предназначена да изследва текущото състояние и еволюцията на атмосферата на Червената планета.

    Изстрелването на ракетата- носител Atlas 5 със сондата бе в 13:28 ч. по времето на Източното крайбрежие на САЩ. Ракетата беше изстреляна от космодрума в Кейп Канаверал във Флорида.

    С помощта на осемте прибора монтиранi на борда на сондата, учените ще се опитат да разбераt как и защо климатът на Марс, който по-рано се е считал за топъл и влажен, е станал студен и сух.

    Според професора от университета в Колорадо Bruce Dzhakoski първоначално марсианската атмосфера е била толкова плътна, че на повърхността е имало вода в течно състояние.

    „Но с течение на времето атмосферата се променя и климатът става студен и сух. Ние все още не знаем какво е довело до тези промени“ – казва Джакоски. Учените предполагат, че най-вероятната причина е слънчевият вятър. В продължение на стотици милиони години той постепенно е „разяждал“ марсианската атмосфера, подпомогнат от слабото магнитно поле планетата .

    Друга важна задача, която NASA възлага на Maven е координацията на двата самоходни апарата, които са на Червената планета. В момента Curiosity и Opportunity получават сигнали от Земята и предават информацията обратно с помощта на Mars Odyssey и Mars Reconnaissance, които са изстреляни през 2001 г. и 2005 г., и постепенно отработват своя ресурс.

    Предвижда се, че Maven ще достигне орбитата на Червената планета 10 месеца след старта, изминавайки 400 милиона километра. Основната мисия на сателита е разчетена за една година.

    Апратyт е проектиран и построен от Lockheed Martin, а теглото му е почти 2,5 тона. Размерите му са сравними с размерите на автобус. Общата стойност на проекта се оценява на 670 милиона долара. Maven е десетата сонда на НАСА , изпратена на Марс

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *