Oтработените дизелови газове пречат на пчелите в опрашването

    Азотният оксид, който се съдържа в изгорелите газове на  дизеловите двигатели, неутрализира летливите молекули, които са в основата на много миризми на цветовете, които  пчелите използват за търсене на източници на нектар, което донякъде би могло да обясни значителното намаляване на популацията на опрашителите през последните десетилетия, се казва в доклад, публикуван в  Scientific Reports.

    Tрейси Нюман от университета в Саутхемптън (Великобритания) и нейните колеги се опитали да открият  причините, поради които популациите на пчелите в Англия и други страни продължават да намаляват, въпреки всички мерки за безопасност. По време на тези търсения изследователите проверили дали замърсяването на въздуха от  автомобилните газове, влияе отрицателно на състоянието на пчелите.

    За да направят това, биолозите  събрали цветчета от рапица (Brassica napus), обработили ги и извлекли  от тях осем вида летливи молекули, които формират основата на техния аромат. След това проучили какво се случва с тях при появата на отработените газове от дизелов двигател в  резервоар с аромат на рапица.

    Само след  минута двата основни компонента „на цветен аромат“ –  алфа- фарнезен и алфа- терпинен напълно изчезнали, а концентрацията на другите шест вещества  намаляла. Когато учените пуснали в стаята пчели, те не се насочили към съда с екстракта от рапица, а летели  хаотично из стаята, което свидетелствало за  значението на тези съединения за „обонятелната им навигация“.

    Според учените, основният виновник за унищожаването им е азотният оксид в двете си форми – NO и NO2. Това се потвърждава от факта, че взаимодействието на диоксида и  оксида на азота с флоралните екстракти води до същите последици като появата на отработени дизелови газове в стаята.

    „Пчелите подобряват значително добивите и, следователно, те са изключително важни за икономиката на света – в Обединеното кралство те „произвеждат“ около  430 милиона фунта на година. Само че те трябва да бъдат в състояние да запомнят миризмите на растенията (на което пречат азотните оксиди)“, – заключава Гай Попи от университета в Саутхемптън.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *