Четири училища в Зимбабве са затворени след нападения на таласъми

    monstr-10Четири училища в област Matoba бяха принудени да преустановят занятията си поради мистериозни нападения. Местните власти твърдят, че учениците са тероризирани от таласъми

    Много родители са спрели да пускат децата си на училище. Както се съобщава, в някои учебни заведения има паника, тъй като „по време на часовете децата постоянно са атакувани от зли духове“.

    Традиционният лидер Малахи Масуко заяви, че нападенията  срещу децата са причинени от магьосничество.

    „Надяваме се, че правителството ще покани представители на Националното сдружение на народните лечители в Зимбабве (Zimbabwe National Traditional Healers Association), за да изгонят злите духове, които измъчват нашите деца“, – каза той.

    Директорът на една от засегнатите училища  каза, че за проблема е бил уведомен от министъра на образованието, а  учителите да се консултират с местните лидери.

    „Не можем да продължаваме да учим в такава ситуация. След като започне нападението, учениците изпадат в истерия, започват да плачат, и в крайна сметка, цялото училище излиза от контрол“, – казва той.

    Вярата в свръхестествени същества и магьосничество е широко разпространена в селските райони на Зимбабве, макар магьосничеството да е престъпление. Таласъмите често са „герои“ у местните медии, много хора съобщават, че са видели такива същества, въпреки че снимките като доказателства са редки.

    AllAfrica

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *