8 признака, че организмът ви не може да се справи с глутена

    gluten-hlyabВероятно вече сте забелязали, че в магазините се увеличава броят на продуктите с надпис „без глутен“.
    Разнообразни чипсове, зърнени закуски, консерви и дори млечни продукти гордо носят марката “ без глутен“. Дори и сега да не обръщате внимание, глутенът може да стане изключително важен за вас. Ето един от тези случаи:

    „Този ден бях в кабинета на лекаря, опитвайки се да го убедя да не ме изпраща  в болницата заради дехидратация. В продължение на няколко месеца имах някои симптоми, които постепенно се засилиха, докато не стигнах до точката, когато вече не можех да усвоявам  витамини и хранителни вещества от яденето.

    И тъй като продължавах да си водя много подробен дневник за храната в старомодния си бележник, лекарят погледна записките за последните няколко седмици и ме помоли незабавно да започна диета с елиминиране на само  едно вещество –  глутен. Прекарах следващите четири дни на диета от банани, ориз, ябълково пюре и чай … без нито едно парче хляб. На петия ден вече осезателно  почувствах, че съм се върнала  към стария си начин на живот.

    Това е толкова просто. Няколко дни по-късно кръвни тестове потвърдиха, че сега организмът ми   отново в състояние да абсорбира хранителни вещества и витамини. Моят лекар ме  диагностицира с цьолиакия след кръвните тестове и няколко случая на кръстосано замърсяване с глутен, което предизвика силна реакция . Тази история можеше да бъде избегната, ако знаех за симптомите, които са резултат от непоносимост към глутен“.

    Глутенът е протеин, който се съдържа предимно в пшеница, ечемик и ръж. У много хора са наблюдавани сериозни нежелани реакции, след като го използват за храна. Следните симптоми е по-добре да се разглеждат като едно цяло: сами по себе си те не могат да бъдат достатъчно точни показатели за проблем с глутена. Тяхната комбинация може да послужи като признак, че глутенът кара организма  да се атакува  сам.

    1. Влияние върху стомашно-чревния тракт. Симптоми като подуване на корема, диария и запек са сигурни признаци на непоносимост към глутен. Тъй като те могат да започнат постепенно и да съвпадат  с изключителна стресова ситуация на  работата, можете да ги отдадете на стреса и да мислите, че те ще минат веднага след като ситуацията стане по-спокойна. Но вместо това, те само ще се влошат.

    2 . Малабсорбция на витамини. Ако човек е чувствителен към глутен, или не може да го понася, лигавицата на стомаха не може да поема необходимите хранителни вещества от храната. Ниските нива на желязо е разпространен показател на непоносимост към глутен.

    3. Кожен обрив. Кератоза и херпетиформен дерматит са две кожни заболявания, които са пряко свързани с въздействието  на глутена. Те се изразяват в силен сърбеж, обриви, които се появяват по ръцете, торса , лицето , бедрата, лактите и линията на космите. Други кожни раздразнения, които имитират екзема може да са сигнал за замърсяване с глутен.

    4. Мигрена. Главоболието е симптом на много заболявания. Мигрена, която е комбинирана с ежедневна диария, ниско съдържание на желязо и кожен обрив, рисува много по-различна картина. И ако имате мигрена, започваща в рамките на 1-2 часа след приемане на храни, съдържащи глутен, това е съвсем обичайно за чувствителност към глутен.

    5. Болки в ставите. Пресищането с  глутен предизвиква възпалителен отговор в организма. Това възпаление се чувства по различни начини. Болки в ставите често погрешно диагностицирани като ревматоиден артрит, са  много често срещан симптом на непоносимост към глутен. Този симптом може да ви изненада най-много: след премахване на глутена, ще сте шокирани от това как се е  подобрило здравето ви.

    6. Непоносимост към лактоза. Ако вече имате проблем със смилане на храни, съдържащи лактоза, вероятно имате проблем с глутен. Ако глутенът е разстроил работата на стомашната лигавица и лактазата, ще се появят симптоми, свързани с непоносимост към лактоза. Ако вече имате непоносимост към лактоза и други проблеми от този списък,  би било разумно да се разгледа възможността за премахване на глутена.

    7. Хроничната умора. Както и при мигрената, хроничната  умора сама по себе си не е значим показател на непоносимост към глутен. Става все по- ясен симптом, когато се комбинира с проблемите в стомашно-чревния тракт, по-специално честа диария. Ако организмът не усвоява хранителните вещества и есенциални витамини, умората със сигурност ще вземе връх.

    8. Фибромиалгия. Някои лекари смятат, че фибромиалгията е симптом, а не заболяване. Възпалението на съединителната тъкан е един от най- тежките симптоми на непоносимост към глутен. В действителност организмът възприема  глутена като враг и започва да изпраща антитела, за да го унищожи. Тези антитела унищожават лигавицата на стомаха и червата. Точно както и ставната болка, възпалението може да се прояви във всяка част на тялото. Ако лекарят Ви е казал, че имате фибромиалгия, опитайте се да се избегнете глутена и да видите как ще се почувствате.

    В днешния свят   стресът често се разглежда като причина за тези симптоми.

    Вместо антидепресанти, сънотворни и транквиланти (някои от които съдържа глутен ), вгледайте се внимателно в това, което ядете.

    http://www.businessinsider.com/8-signs-of-gluten-intolerance-2013-9

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *