Пхенян предложи да се слеят двете Кореи

    Сливането на двете страни е възможно при условие , че се запазят политическите различия, съобщиха властите на КНДР.

    Северна Корея предложи на Южна да се обединят във федерация. Пхенян разкритикува предложението на Сеул за създаване на единна държава, която да  обедини политическите системи на двете страни. Според Северна Корея, обединението е възможно само при запазване на различията.

    Предложението на Пхенян бе публикувана в официалния орган на Работническата партия на Северна Корея – вестник  „Rodong Sinmun“ съобщи южнокорейската агенция „Yonhap“. Запазването на политическата идеология и държавно устройство, за което Пхенян настоява, може да се реализира само във федерация, считат в КНДР. В този случай субектите ще запазят всички елементи на конституционния и правен статут на държавата, с изключение на суверенитета, например, столица и самостоятелна институция на гражданство. Субектите на федерацията може да приемат регионални закони, обаче  при спазване на общите федерални закони.

    Политиката на интеграция, предложена от сегашния президент на Южна Корея, Пак Кин Хе, който встъпи в длъжност през февруари тази година, Пхенян смята за консервативна и безнадеждна.

    „Доверителният процес на сближаване“, с помощта на който Пак Кин Хе сега се опитва да промени отношенията със Северна Корея, противоречат на очакванията на нацията, се казва в изданието на Северна Корея. Нещо повече, действията на Сеул са предназначени да подкопаят социализма с чужди сили, уверени са в Пхенян.

    Следва да се отбележи, че правителството на Северна Корея не за първи път говори за обединение с Южна на  федерални условия. През 1980 г. Ким Ир Сен предложи създаването на Демократична Федерална република Koрея, която да запази независимостта на двете политически системи, и двамата лидери. Следващата стъпка за създаването на конфедерация, според основателя на Северна Корея,  трябва да бъде прехода към Федерация.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *