В Русия забраниха превод на Корана

    Неотдавнашното решение за забрана в Русия на  превод на Корана отразява тревожна, но едва ли  учудваща тенденция на религиозна цензура в страната, пише The Christian Science Monitor.

    В края на септември  съдът на Новоросийск забрани превод на корана от богослова Елмира Гулиев, виждайки в него признаци на екстремизъм.

    Не е изненадващо, че това решение разгневи мюсюлманите по целия свят, включително и в Русия, където те са  около 15 % от населението. „Забраната е озадачаваща, защото едва ли е изгодно на руските власти да антагонизират 15% от населението, включително и от  такива големи територии като Татарстан и Башкортостан, да не говорим за отделилите се републики в Кавказ “ – пише британският вестник The Guardian.

    Всъщност това не е първият религиозен текст, забранен в Русия. Според The Guardian, след приемането на Закона от 2002 г. „За противодействие на екстремистка дейност“ страната е забранила повече от две хиляди публикации, включително работата на нацисти и фашисти и ултра- националисти, антисемитски, джихадистки текстове.

    Сред забранените текстове няма творби на съветския лидер Йосиф Сталин, под управлението на който стотици хиляди хора бяха изпратени в трудови лагери и екзекутирани. „Вярваме, че това показва, че в забраната на книгите няма никакъв смисъл“ – заключава авторът Хусна Хак.

    Източник: The Christian Science Monitor

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *