Мобилните телефони променят мозъците на потребителите

    fullПсихологът Лари Роусен, който изследва влиянието на различните джаджи върху хората, стига до извода:  мобилните телефони са причината за промените в мозъка на хората, и основното доказателство за това са фантомните вибрации.

    Преди пет години, учените обръщат внимание на факта, че потребителите на мобилни телефони чувстват фантомни вибрации. Ето един пример за този синдром: собственик на смартфон чувства неговата вибрация, въпреки факта, че апаратът е в друга стая, или изключен.

    “ Пациентката ми работи в ранчо за добитък, – казва психологът Лари Росен, проучващ влиянието на джаджите върху хората. Така мученето на кравите станал истински проблем за нея – тя винаги си мисли, че това е  вибрация на телефона и и започва да проверява за входящи съобщения или електронна поща. Ако вече сте се чувствали така,  знаете колко са досадни тези натрапчиви усещания. Въпреки това, тя не е единствена – много хора изпитват фантомни вибрации“.

    Може би други потребители не объркват телефоните си с крави, но проучванията показват, че за по-голямата част от собствениците на смартфони, това чувство е познато. Така, почти 90% от студентите в колежите казват, че често  чувстват фантомни вибрации. Толкова е броят и на тези, които страдат от този синдром всеки месец или седмично.

    „Те (резултатите от изследването) потвърждават, че в нашия  мозък протичат промени, които не са съществували преди няколко години – казва Роусен.  Ако преди 10 години усещах сърбеж в джоба на дънките ми, тогава не се колебаех  да се почесам. Но сега действам много по-различно – изваждам си телефона“.

    Според психолога тази реакция е пример за това как мобилните устройства засягат обработката на информацията, която става в мозъка на потребителя, пише сайтът NPR.

    „Аз често се сблъсквам с хора, които имат ясни признаци на  натрапчиво поведение – те  постоянно проверява  телефоните си. Аз не казвам, че те са обсебени, но лесно може да станат такива. Затова препоръчвам: ясно определете границата между телефона  и живота си –  съветва Роусен. Опитайте се да поне временно се откажете от любимите си джаджи: за 30 минути, като за предпочитане е  един час“.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *