Разкриха тайната на Челябинския метеорит

    meteoritВъзрастта на Челябинския метеорит е приблизително равна на възрастта на Слънчевата система, предаде РИА „Новости“.  Това е заключението, направено от изследователи от Института по геохимия и аналитична химия към Руската академия на науките,  след като са изследвали останките от болиди.

    „Челябинският метеорит е на възраст, практически съвпадаща с възрастта на Слънчевата система –  4.56 милиарда години. Това означава, че в ръцете ни е попаднал „материал от сътворението“ – цитира агенцията  академик Михаил Maров.  Според него, чрез изследване на метеоритното вещество, може да се разберат процесите, които са се случвали в ранните етапи на Слънчевата система.

    Също така стана ясно какво е било тялото на астероида- прародител на Челябинсксия метеорит. „Родителското тяло на метеорита, най-вероятно, е тяло от  семейството на астероидите в близост до Земята – така наречените „аполони“,  с орбити, които пресичат земната от „външната“ страна“, – казва Маров . Ако се съди по частта на изотопите на неодим и самарий, както и по структурата на фрагментите, преди около 290 милиона години, родителското тяло на метеорита се сблъскало с друго небесно тяло“.

    На 15 февруари метеорит експлодира над Челябинск. Ударната вълна разби прозорците на около 7000 сгради, повече от хиляда местни жители пострадаха от порязвания от счупени прозорци и дограма. Според космическите стандарти метеоритът е бил малък – диаметърът му не превишава 17 м, и е бил тежък не повече от 10 тона. Въпреки това мощността на експлозията му, според експерти, е била 500 килотона (това е 30 пъти повече от  експлозията на атомната бомба в Хирошима през 1945 г.).

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *