Патентован е „Конструктор на деца“ – етиката е под въпрос

    in_vitro_fertilizationАмериканска компания е патентовала система, която ще позволи на родителите да избират чертите на тяхното потомство. Нова технология  защитава от вродени заболявания и предоставя възможност за избор на цвета на очите, косата, и други параметри на нероденото дете.

    Компанията 23andMe е получила патент за система, която за първи път в хилядолетната човешка история позволява надеждно да се програмират определени качества на поколението. Заявката за патент е подадена през 2008 г., сега тя е одобрена и компанията 23andMe може да бъде първата, която  предлага  услуги за създаването на „идеалното дете“.

    На първо място системата е предназначена за хора, които по една или друга причина не могат да имат деца и се нуждаят от донорство и сурогатно майчинство. Технологията има и предистория.

    От 2009 г. насам компанията 23andMe предлага услугата, наречена  Inheritance Calculator – нещо като калкулатор за наследственост, който позволява на родителите да видят  степента на вероятност на това, доколко следващото им дете ще наследи някои родителски черти, като например кестенява коса или непоносимост към лактоза.

    Новата технология за „дизайн“ на детето включва този калкулатор, но отива по-далеч, като предлага на родителите да изберат цяла поредица от черти.

    23_me_patent_1

    Илюстрация на елементи от интерфейса за  „проектиране“ на деца. Изборът на партньор, с помощта на услугата 23andMe може да бъде полезен от медицинска гледна точка, за да се намалят рисковете от вродени и придобити заболявания.

    Проектиранети ще изглежда така: родителите избират в специални въпросници такива неща като „Искам предполагаемата продължителност на живота на детето ми да е  …“ или „Аз предпочитам дете с висока вероятност за сини очи“.

    Тогава жената преминава процес на оплождане ин витро с помощта на специално подбрана донорска сперма. Донорът се  избира от системата 23andMe, която с помощта на математически изчисления и анализ на собствения генетичен профил на майката и на донора,  избира генетичен материал, който е много вероятно да изпълни желанията на родителите за качествата на нероденото им дете.

    Ясно е, че тази технология може да бъде използвана и на  специфични сайтове за запознанства, чиито потребители  биха предпочели да не разчитат на „капризите на природата“, а научно да изберат партньор за раждането на „идеални“ деца.

    Може би някой би си помислил, че желаещите да използват новата услуга са малко, но само в САЩ всяка година с помощта на ин витро донори забременяват над 50 хиляди  жени, така че в действителност потенциалната аудитория е голяма.

    Засега компанията 23andMe не е обявила плановете си за търговското въвеждане на новата услуга. Следва да се отбележи че изборът на качествата на детето по немедицински изисквания е незаконно в някои страни като Великобритания и Канада.

    Експерти от областта на здравеопазването се опасяват, че опитите на родителите за подобряване на тяхното дете ще доведе до нарушаване на здравето и свободата му.

    Освен това очевидното предпочитание към определени черти, може да доведе до обедняване на разнообразието на човешкия геном, което предполага усложнения за цялото човечество в по-далечно бъдеще.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *