14 любопитни факти от живота и бита на древните римляни

    roma1. В древен Рим, ако пациент умре по време на операция, лекарят му отрязвали ръцете.

    2. В Рим по времето на републиката братът имал законното право да накаже сестра си за неподчинение, като прави секс с нея.

    3. В древен Рим групата роби, принадлежащи на един човек, се наричали … фамилия.

    4. Сред първите петнадесет римски императори само един – Клавдий, не е  имал любовни афери с мъже. Това се считало за необичайно поведение и се осмивало от поети и писатели, които казвали: харесвайки само жени, самият Клавдий станал женствен.

    5. В римската армия войниците живеели в палатки по 10 души. Всяка палатка имала старши, който се наричал… Декан.

    6. В древния свят, както и в Средновековието, не е имало тоалетна хартия. Римляните използвали пръчка със завързана на края и кърпа, която потапяли в кофа с вода…

    7. В Рим заможните граждани  живели в къщи – имения. На  вратата на къщата гостите съобщавали за себе си със специално устройство за почукване.  На прага на къщата имало мозайка с надпис „Salve“ („Добре дошли“) . Някои къщи вместо с кучета, били охранявани от роби, завързани с вериги за стената.

    8. В древен Рим благородниците вместо салфетки,   използвали момчета с къдрави коси. Всъщност, разбира се, те използвали само косите им за да си избърсват ръцете.  За момчетата било  невероятен късмет да се вредят за тази работа – момче за масата.

    9 . Някои жени в древен Рим пиели терпентин (въпреки риска от фатално отравяне), защото от него урината им миришела на рози.

    10. Традицията на сватбената целувка идва при нас от Римската империя, където двойката се целува в края на брака, само че тогава целувка имала различно значение –  това означавало един вид печат  под устно споразумение за  брак. Taка сделката за брака вече била валидна.

    11. Съпругата на римския император Клавдий, Месалина,  била толкова похотлива и развратна, че поразявал свикналите с разврата нейни съвременници. Според историците Тацит и Светоний, тя не само имала в Рим публичен дом, но и сама заработвала като проститутка, лично обслужвайки клиентите. Тя дори организирала конкурс с други известни проститутка и … го спечелила, като наведнъж обслужила 50 клиенти, срещу  25.

    12. Месец август, известен преди като Sextillis (шести), е преименуван в чест на римския император Август. Януари е кръстен на римския бог Янус, който имал две лица, с едното гледал назад –  към миналата година, а с второто се взирал  напред – в бъдещето. Името на месец април произлиза от латинската дума „aperire“, което означава отваря, и  вероятно се дължи на факта, че през този месец се отварят цветните пъпки.

    13. В древен Рим, проституцията е не само законна, но като цяло се счита за  професия. Жриците на любовта не се срамували  и не били посрещани с презрение, така че те не трябвало да крият своя статут. Те се разхождали свободно из града за да предлагат своите услуги, а за да бъдат по-лесно забелязвани, проститутките носели обувки с високи токчета.  Другите жени естествени не носели токчета за да не ги объркат с проститутките.

    14. В древния Рим имало специални бронзови монети, с които се плаща на проститутките – спинтрии. На тях били изобразени еротични сюжети – обикновено хора в различни пози по време на полов акт.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *