10 магически ефекти на музиката върху човешкия мозък

    powerofmusicВсеки, който не може да си представи да живее без музика, знае каква  огромна власт има тя над нашите мисли и чувства. Музикални шедьоври могат да превърнат един обикновен ден в незабравим. В нея можете да намерите всичко-  и спокойствие, и много емоции.

    Освен всички тези вълшебства, музиката може да лекува и да повлияе на нашите отношения с други хора. Според последните проучвания, приятен за ухото звук може да ни помогне да се научим и по-ясно да изразяваме своите мисли, да лекува заболявания на сърцето, да видим много по-ярки цветове и дори да забележим щастливи лица на улицата.

    Станете уверен оратор и подобрете визуалните си възприятия

    Свиренето на пиано може да помогне за подобряване на визуалното възприятие и подобряване на уменията за говорене. Проучване, което включва деца от 8 до 11 години, е показало, че тези деца, които учат в музикално училище, по-добро владеят езика, в състояние са ясно да изразят своите мисли, и  имат по-развито зрително  възприятие. Това доказва, че  учейки се да свири на музикален инструмент,  човек се развива не само музикално .

    Мравки по гърба

    Поне веднъж всеки от нас е усещал сякаш пълзят  мравки по гърба му, когато слуша песен. Според проучване, 90 % от анкетираните най-малко веднъж в живота си са усещали  този ефект. Дали се впечатлявате така от музиката, зависи от  особеностите на вашия характер. В един от  психологическите модели на личността „Big Five“ едно от най- важните качества на личността е „откритост към опита“ . Хората с по-открит опит,  по-често са склонни да чувстват същите тези студени тръпки, придават голямо значение на музиката в живота си, и , като следствие, по-често свирят на инструменти.

    Mузиката като източник на щастие

    Ако все пак не  чувствате тези митични тръпки, тогава може би не се стараете. Скорошно проучване показва, че хората, които умишлено се настройват за да възприемат положителни емоции, когато слушат музика,  в края на експеримента наистина чувстват прилив на емоции,  за разлика от тези, които просто слушат музиката без да мислят за нищо.

    Пеенето заедно насърчава единството

    Когато пеем, особено в компания, това ни обединява и примирява. Експеримент, който обхваща почти 1000 финландски ученици, които се занимават с хорово пеене в уроци по музика показва следното: след края му учениците признали, че те получат повече удоволствие от уроците, дори и от тези, които са много далеч от музиката. Хоровото пеене – представлява неразделна част от урока по музика. Проучванията показват, че пеенето в хор  ви позволява да се настроите към всеки участник. Това в пъти засилва единството между участниците и подобрява взаимоотношенията в групата.

    Mузиката лекува сърдечно-съдови заболявания

    … Или поне значително помага на пациентите да се справят със съпътстващия стрес и тревожност, свързани с лечението на тези заболявания. С цел внимателно да се проучи този ефект, са изследвани близо 1500 пациенти, при които музиката понижава сърдечната честота, кръвното налягане, а също така се бори с тревожността, присъща на такива болни.

    Тъжната музика вдига настроението

    Именно управлението на нашето настроение – е една от многото причини, поради които хората слушат музика. Mузиката  има прочистващ ефект, тя помага да се освободят емоциите. Следователно, колкото и парадоксално да звучи, но за някои хора тъжната музика, при определени обстоятелства, помага за подобряване на настроението. Проведено през 2013 г. изследване от японски учени показва, че минорната музиката ни провокира към различни емоции, в резултата на което цялата негативност излиза от  музика, лошите емоции остават назад, или поне ние не ги чувствам толкова силно.

    Музиката помага да се видят щастливи лица

    Има връзка между това, каква музика слушате в момента, и как виждате хората около вас. Само малък подходящ откъс от музкално произведение ни кара да възприемаме лицата на другите хора като щастливи и  радостни. С тъжната  музика нещата са точно обратно: хората наоколо се възприемат като депресирани, мрачни и неприветливи.

    Цветът на музиката

    В различните култури   хората свързват определени стилове музика с определени цветове. Музиката може наистина да накара човешкия мозък да види определен цвят. Хората са склонни да се асоциират тъжната музика с тъмна цветова гама, докато леката и забавна се вижда светла и дори наподобява дъгата. Дългосрочно изследване показва, че тези паралели на музика и цветове възникнат от емоционалния заряд на музиката.

    Музиката може да се възстанови зрението

    У 60% от хората, претърпели инсулт, областта на мозъка, отговорна за зрението, често е засегната. Това води до отклонения, наречени „едностранно  пространствено отклонение“, при които човек с повредена дясна част на мозъка, не може да види лявата част на пространството и обратно. Изненадващо е, но многобройни изследвания са открили, че пациентите, страдащи от това заболяване, докато слушат любимата си музика може да възстановят   част от зрението си.

    Реакцията на бебетата на музиката

    Още на пет месеца   децата реагират с ритмични движения на  музиката, която  чуват. В експериментите деца „танцуват“ по  музика от много и различни стилове и се усмихват. Може ли музиката наистина да е в нашите гени?

    http://www.spring.org.uk/2013/09/10-magical-effects-music-has-on-the-mind.php

    Бел. ред. Сега май е ясно защо чалгарите са агресивни, малоумни и неприветливи…

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *