United Shale of America – ето от какво се бои Русия

    Отношенията между САЩ и Русия се влошиха не само в политическата сфера, пише Adrian Castagnoli в статия, публикувана във вестник Il Sole 24 Оре.

    „За първите шест месеца на 2013 г. двустранният обмен е намалял в сравнение със същия период на миналата година.
    Въпреки факта, че Русия не е сред 15-те водещи партньори на САЩ по стойност на обмена, тя обаче  принадлежи към групата с търговски плюс по отношение на САЩ , изнасяйки зад океана продукця на машиностроителната и химическата промишленост, както и суровини и петрол“ – се казва в публикацията.

    „Делът на руските петролни компании съставлява около половината от вътрешния пазар на ценни книжа, а „Газпром“ сам произвежда 10% от износа. Затова е съвсем ясно, че революцията в САЩ с шистовия газ е от голямо значение в Москва. Тази революция рискува да подкопае основите на сегашния руски държавен капитализъм .

    Шистовият газ променя баланса между Москва и европейските купувачи: втечненият природен газ от Близкия изток, който американците вече не искат да купуват, се предлага на европейските страни, което срива  цените на световния пазар.

    В допълнение, на руския петрол може да се отразят  инициативите на страните, които в миналото са принадлежали към съветската орбита, като например Полша и Украйна , които са започнали да разработват своите находища с нефт от битуминозни шисти, по  икономически и стратегически причини“ – пише авторът.

    Източник: Il Sole 24

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *