Евгений Kасперски: Тайна на личния живот вече не съществува

    Един месец след предоставяне на убежище на Едуард Сноудън, руският експерт по информационна  сигурност Евгени Kaсперски отговори на въпроси на  репортери за разкритията на Сноудън за американските програми, съобщава кореспондентът на The Wall Street Journal Paul Sonn.

    „Тайна на личния живот не съществува повече  – заяви пред репортери разработчикът на антивирусни програми. Ако искате да запазите личния си живот в тайна, мога  да ви препоръчам няколко места в Сибир . “

    Нарушението на „личния живот“ – това е цената, която потребителите плащат за новите технологии, твърди Kасперски. Въпреки това, той не се ангажира да съди обосновката на тези програми, тъй като не е известно колко живота са спасени с тях.

    Kиберсаботажите и кибертероризма – това са, според Kaspersky, двете основни заплахи за съвременния интернет.
    „Цялата жизненоважна наша инфраструктура е зависима от информационните технологии – отоплителни централи, електрически мрежи, транспорт, здравеопазване, финанси, – цитира го Sonn. За съжаление, тези системи са лесни за атака, в миналото вече има прецеденти“.

    Експертът също така прогнозира развитието на вируси за смартфони и таблети. По-уязвими в това отношение са  устройствата с операционна система Android, но зловредният софтуер за iPhone и IPAD е потенциално много по-опасен, предупреждава Kaspersky. Създаване на вирус за мобилните продукти на Apple не е лесно : операционната система е затворена за външни  разработчиците. Въпреки това у всяка защита има слабо място, и ако бъде пробита, това ще доведе до много сериозни последствия, тъй като антивирусните разработчици също не разполагат с достъп до кода на Apple .

    Според Kaspersky, отношението на компанията му с руските специални служби не се различава от сътрудничеството му със съответните агенции в други страни: лабораторни специалисти подпомагат  правоприлагащите органи за провеждане на разследвания,  и, при това безплатно.

    Като изпълнителен директор, той не мисли за Путин , както и за всеки друг световен лидер, се казва в статията.

    “ Нека да  изброя  руските лидери през последните сто години – предлага Kaspersky. Николай II , Ленин , Сталин , Хрушчов, Брежнев, Черненко, Андропов, Горбачов, Елцин, Путин, Медведев.  Кой от тях е най-добър? Най-добрите в списъка са Путин и Медведев“.

    Източник: The Wall Street Journal

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *