Путин заплаши със защитни мерки ако Украйна се асоциира с ЕС

    Руският президент Владимир Путин в четвъртък, 22 август, заяви по време на среща за социално-икономическото развитие на регион Ростов, че митническият съюз, който включва Русия, Казахстан и Беларус ще бъде принуден да предприеме „защитни мерки“, ако Украйна избере пътя на асоцииране с Европейския съюз .

    Според президента на Русия, в този случай ще бъде трудно да се разбере кой произвежда стоки с произход от Украйна, което ще постави руските производители в  „доста трудна ситуация.“ „Ако нашите съседи стигнат до  значителна либерализация на митническия режим с Европейския съюз, страните от Митническия съюз ще трябва да мислят за защитни мерки“ – цитира Путин РИА „Новости“.

    Руският президент също така изрази своята загриженост за съдбата на украинския производител. Той предполага, че ако Украйна се  се асоциира с ЕС, на украинския пазар неминуемо ще нахлуе поток от стоки с „доста прилично  качество и цена.“ А  това, според Путин, ще доведе до факта, че украинските производители  ще  бъдат „изместени“ от собствения си пазар.

    Руските митнически власти в  продължение на повече от една седмица, считано от 14 август,  ефективно блокират   стоки за Русия от украински производители.

    DW

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *