Наистина ли екстрактът от гравиола е десет хиляди пъти по-ефективен от химиотерапията?

    graviolaПреди повече от четвърт век е проведено изследване на  семена от гравиола. Тогава те са показали невероятен потенциал в борбата срещу рака, толкова невероятен, че медицинското общество погледнало на  резултатите с  пълно недоверие.

    През 1996 г. в списание Natural Products е публикувано съобщението, че „Съединение 1“ (едно от петте вещества, извлечени от семената на гравиолата) има „селективен цитотоксичен ефект върху аденокарцином на дебелото черво, десет хиляди пъти по-ефективен и по-силен от адриамицина.“

    Адриамицинът е известен също като „червения дявол“ заради наситения си червен цвят и ужасните странични ефекти, които понякога причиняват фатално увреждане на сърдечно-съдовата система. Ариамицинът няма „селективна цитотоксичност“ – способността да убива само раковите клетки без увреждане на здравето – и това е, което го прави толкова опасен. Въпреки това за  половин век, това вещество е на първа линия в борната срещу рак.

    От  1996 г. са правени малко проучвания  на гравиолата. През 1999 г. е доказано, че този екстракт влияе благотворно при рак на простатата и рак на гърдата, през 2002 г., е установено, че може да помогне при лечението на хепатом (рак на черния дроб).

    И сега, през 2011 г. в списание Nutrition and Cancer са  публикувани обещаващи изследвани на гравиолата и рака  на гърдата. Установено е, че плодовият екстракт съдържа вещества, които потискат онкогена (канцерогенният  ген)  в раковите клетки на тумор на гърдата. Онкогенът, известен като катализатор на епидермалния фактор на  растежа, е идеална цел за терапия.

    Според изследователите, след пет седмици третиране с екстракт от гравиола значително намалява нивата на експресия на белтъците  EGFR, р-EGFR и р-ERK в MDA-MB-468 (рак на гърдата) с  56 процента, 54 процента и 32,5% съответно. Като цяло екстрактът инхибира растежа на тумори  средно с 32%.

    Авторите на изследването правят следното заключение:

    Тези данни показват, че екстрактът от  индуцира значително инхибиране на растежа на раковите клетки MDA-MB-468 в лабораторни условия. Той също може да доведе до значителен протективен ефект за жените, които са предразположени към рак на гърдата. Като се имат предвид всички резултати от изследванията, вече е време да се преосмисли значението на гравиолата в превенцията и лечението на рак на дебелото черво или рак на гърдата. „

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *