Бедността и безпаричието водят до оглупяване

pariПостоянната липса на пари води до там, че   човек започва да мисли само за това. Което от своя страна предизвиква значително намаляване на умствените способности, т.е. до оглупяване.

В статия, публикувана в списание Science се съобщава, че бедността поражда нищета, не само от гледна точка на финансите, но също така и в личен план .

„По-рано вината за бедността бе прието да се възлага на личните неудачи на бедняците или на средата, която не е благоприятна за просперитет. Стигнахме до извода, че бедността има  лош ефект върху когнитивните способности на човека – пречи му за вземането на правилни решения за да се измъкне от нищетата“- казва съавторът на изследването Цзян Джао от Университета на Британска Колумбия във Ванкувър (Канада).

Професор Джао и колегите му провели изследване сред  400 доброволци – посетители на търговски център в щата Ню Джърси. Средният им доход бил 70 хиляди долара на година, а на най-бедните 20 000 на година. Учените  предлагали различни ситуации, а  доброволците трябвало сами да решат какво да правят. Например , какво да правят, когато  внезапно се повреди колата: да платят за ремонта, да заемат пари за него или да го отложат. В единия вариант на тази ситуация ремонтът струвал $ 150, а в другия – 1500. Хората обмисляли решението и в същото време били подлагани на стандартни тестове за интелигентност .

Установено е, че ако ремонтът на автомобила струвал евтино, субектите  еднакво добре преминавали  тестовете. Но ако трябвало да струва 1500 долара, бедните се справяли с тестовете много по -зле,  отколкото  богатите.

След това учените изследвали ефекта на бедността върху интелекта в реални условия. За да направят това те се обърнали към индийските фермери. Техните доходи са  60% зависими от продажбата на реколтата от захарна тръстика всяка година. Учените помолили 464 фермери да преминат през стандартни тестове за интелигентност преди и след получаване на парите .

Те установили, че средно безпаричието намалявало когнитивните способности на хората с около 13 пункта в  IQ – теста (за средна стойност в такива тестове  те приемали  100 точки ). Подобен спад на умствените способности хората изпитват и след само една безсънна нощ.

Последвайте ни в Телеграм

© 2023 30dumi.eu All rights reserved!

Още по темата – във Фейсбук:


© 2023 30dumi.eu All rights reserved!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *