Може би е намерена гробницата на Александър Велики

    aleksanderМястото, където е погребан Александър Велики е една  от главните тайни на историците от всички времена. Версии  има какви ли не,  но точното място на гроба на великия пълководец така и не e установено.

    Защото Александър Велики създава империя, която се простира от Средиземно море до Индия, и би могъл да бъде погребан навсякъде.

    Персийски източници твърдят, че Александър е бил погребан във Вавилон, а празен саркофаг е пратен в Александрия. Източни легенди убеждават, че тялото е му е погребано в земята на Месопотамия. В самата Македония смятат, че е изгорен от неговите ветерани от войните.

    Най-популярната и широко разпространена версия предполага, че Александър Велики почива  в ??Египет. И сега стана известно, че гръцките археолози са намерили огромна мраморна гробница само на 570 км северно от гръцката столица – град Атина.

    Кръгло оградено място около гробницата, високо три метра, с обиколка от 500 метра, е било открито в древния град Амфиполис. Тя е покрита с мрамор с високо качество, изключителна ръчна изработка и е построена около IV век пр. Хр. – в същия век, когато   е живял и умрял Александър Велики.

    Гробницата е покрита с пръст и украсена с прочутата статуя на  Амфиполиския Лъв, която е възстановена  почти сто години след като е  открита от гръцки войници през 1912 година.

    Гръцки учени са убедени, че откритата огромна мраморна гробница е много подходяща за Александър Велики.

    Във внимателно изявление на  гръцкото министерство на културата се казва, че ако в гробницата не са останките на Александър Велики, то те принадлежат на изключителен важен македонски благородник с кралска кръв.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *