Хитлер и Сталин все още са почетни граждани на полски град

    Stalin_and_HitlerВластите на полския град Шчечин не възнамеряват да лишат от почетните има звания Хитлер и Сталин, защото става дума за историята, пише кореспондентът на в.  Corriere Della Sera.

    Разбира се, те вече са сенки, се казва в статията. Но и двамата мустакатковци  все още са  тук, в сърцето на Европа. И това не е шега: вчера властитев на 400-хилядния град  Шчечин потвърдиха званието почетен гражданин за Адолф Хитлер. Хитлер е имал такова звание и във  Вроцлав, четвъртия  по големина град в Полша. Някои организации искат да му осигурят специална позиция.

    Съдиите и местните власти отговарят: около  1933 г., когато Хитлер получава тази чест, Шчечин е под юрисдикцията на Третия райх, с други думи, е бил обект на германското право, а полското законодателство не е означавало нищо. То не означава нищо и днес, поне от техническа гледна точка. Заключение: как да се отмени административно решение на чужда държава?

    Има и друг проблем: „Мустакът“ Йосиф Сталин след войната става почетен гражданин на много европейски градове, включително и на Вроцлав. Сталин е бил съветски грузинец, не германски. Той не се е подчинявал нито на германските, нито  дори на съветските закони: той с ентусиазъм  се е подчинявал на себе си, се казва в бележката.

    И сега Anna Void пита на страниците на полското издание Rzeczpospolita: „Защо никой не си направи труда да се раздели с демоните на Сталин? В този случай за да се направи това, не е необходимо да се намесва в законодателствата на други страни.“

    Източник: Corriere Della Sera

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *