Физическите упражнения могат да променят ДНК

    Шведски учени са доказали, че физическите  упражнения, дори и съвсем малки, могат да променят ДНК на човек, значително намалявайки риска от диабет и затлъстяване.

    Изследователи от Университета в Лунд в Швеция за първи път са описали процесите, които протичат на  епигенетично ниво в мастните клетки, когато човек се занимава с физическа активност, пише PLoS Genetics.

    Човек получава гените си по наследство и не е в състояние да ги промени. Въпреки това в гените има  метилови групи, които влияят на тяхното активиране или деактивиране – така наречената „генна експресия“. Върху метиловите  групи въздействат физическите упражнения, диетата и промените в начина на живот. Този процес е известен като „ДНК метилиране.“

    Учените решили да видят какво ще се случи с метиловите групи в мастните клетки на 23-ма  здрави мъже на възраст 35 години с малко излишък от  килограми, когато започнат редовно да се занимават с аеробика. Експериментът показал  положителна промяна в гените, свързани с инсулинонезависимия диабет и затлъстяването.

    Изследователите са успели да  потвърдят тази констатация ин витро, в лабораторни условия, дезактивирайки отделните гени, водещи до намаляване на мастните депа в мастните клетки.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *