ЕС обяви бойкот на еврейските селища

    EU_flagЗашеметяваща нова директива на ЕС изисква от всички 28 членки на ЕС да забранят  финансиране, сътрудничество, стипендии, грантове и премии за  публични и частни организации, намиращи се или функциониращи на територията „на еврейските  селища – в Юдея, Самария и Източен Йерусалим“.  И принуждава Израел да признае, че тези територии  не са част от Израел.

    Както съобщава Haaretz, директивата е изпратен до всички страни от Европейския съюз на 30 юни и влиза в сила този петък – 19 юли. Както казва израелски източник, цитиран от вестника, ефектът,  сравним със  „земетресение“, се съдържа  в една от точките на директивата, която изисква всички договори между държавите членки на ЕС и Израел вече да   включват  разпоредба, която казва, че Източен Ерусалим, Юдея и Самария не са част от държавата Израел.

    Както се отбелязва в статията в Haaretz,  ЕС фактически настоява Израел да се откаже oт претенции върху териториите извън границите от 1967 година. За Ерусалим това е напълно неприемливо, в резултат на което всяко сътрудничество с ЕС ще бъде  замразено.

    Кабинетът на министър-председателя и Министерството на външните работи, както се казва в статията, са под „голямо напрежение и безпокойство“ за това как да отговорят на тази  позиция в директивата, която вероятно ще се превърне в пречка в израелско-европейските отношения.

    Армейското радио съобщава, че директивата засяга  и Голанските възвишения, завзети от Израел от Сирия през 1967 г., което драстично ще повлияе на  износа за Европа от Голанските възвишения.

    В интервю за Армейското радио, заместник-външният  министър Зеев Елкин заяви, че директивата на ЕС  предизвиква сериозни опасения и ще допринесе за укрепването на позицията на палестинците и ще намали мотивацията им да правят компромиси с Израел в мирния процес.

     mignews

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *