Австралийски учени препоръчват да се откажем от вода в пластмасови бутилки

    vodaСътрудници на Австралийския университет съобщиха, че вредите от употребата на минерална вода надвишават  ползите. Заключението им се базира на резултатите от химическия анализ, който показа високо съдържание в такава вода на дезинфектанти, фармацевтични препарати и други химикали, пише „RBC Daily“.

    Според учените, тези вещества могат да нанесат вреда на  здравето, често дори по-голяма, отколкото чешмяната вода. Преди това те са установили, че най-голямата опасност в тази вода е бисфенол-А, който се използва при производството на пластмаса.

    Използването на това вещество допринася за дозагряването на пластмасовата бутилка, ако бъде оставена на топло място. В хода на изследвания в САЩ бисфенол А е бил открит в урината на 95% от участниците, включително деца и бременни жени.

    По време на експериментите с животни Chris Winder и колегите му установили, че бисфенол-А може да доведе до различни здравословни проблеми, включително до нарушения в работата на репродуктивната система, щитовидната жлеза, централната нервна система и е в състояние да предизвика затлъстяване, хипертония и диабет.

    Мненията на учените за опасностите на бисфенол-А за човека се различават, тъй като резултатите от проучвания за ефектите на големи дози от дадено вещество при животните не винаги показват подобен ефект върху хората.

    Съществен недостатък на бутилираната вода се счита и нейната висока цена: средно тя струва почти сто пъти по-скъпо от чешмяната. Също така производството на пластмасови бутилки допринася за замърсяване на околната среда.

    Освен това, риск има и при поворно използване на  пластмасови бутилки, поради вероятността от размножване на бактерии. В тази връзка експертите препоръчват внимателно да се измиват със студена вода преди всяка употреба.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *