Северна Корея между биволите и „Мерцедес“-ите

campesinos-corea--644x362В Северна Корея комунистическата номенклатура се къпе в лукс, докато селяните живеят като в Средновековието, твърди специалният кореспондент на ABC в Пхенян Pablo M. Diez.

Авторът изброява стоките в „елитните супермаркети в Пхенян“: Австралийско говеждо месо, вино от Бордо, „Pepsi-Cola“ в кутии, обувки на висок ток, коняк Hennessy. Цената на коняка е еквивалентна на  „250 евро по неофициалния валутен курс“, както се изразява авторът. В същото време заплатите на държавните служители са 3000 вона на месец: 20 евро по официалния обменен курс, 37 цента – на улицата. Вносът се прави  през границата с Китай, като подигравка със санкциите на ООН.

Веднага след като режимът на Ким ЧенУн леко   либерализира икономиката, парите потекоха. Това са и паричните преводи от корейците, който са емигрирали в Япония и рушветите на „държавните служители и офицери от армията, контролиращи  бизнеса“ (формулировката е на автора). Жените-  екскурзоводи имат право да вземат бакшиши и дори да „ходят с фалшиви чанти Прада под мишница, което доскоро би било немислимо“, отбелязва изданието.

По улиците на Пхенян, преди напълно пусти, има все повече коли  като BMW и Mercedes (тях, според автора, ги предпочитат видни членове на компартията).

Но, ако излезете от столицата, ще видите как селяните орат с биволите и обработват земята с примитивни инструменти. 59-годишна жена от село описва годишната си дажба: 400 кг ориз на човек, още 300 картофи, домати и други зеленчуци. „Месо дават само при специални случаи – като например рождените дни на лидерите“, – добавя тя, но увери, че животът е много по-хубав сега, отколкото по време на „Трудния марш“ (пропагандно име на големия глад от 1990 г., когато са загинали, спред  различни оценки, от 300 хиляди до два милиона души).

„Направена е  плаха стъпка към капитализма: сега селяните имат право да отглеждат в домовете си и да продават зеленчуци на  местните пазари. После купуват други стоки и препродават в селата си“ – пише авторът. Така страната върви по пътя към мъгливото си бъдеще.

Източник: ABC

Post Comment