ООН предупреждава: телефонът ви може да бъде хакнат

    Отделът на Организацията на обединените нации (ООН) по кибернетичната сигурност е стигнал  до заключението, че около половин милиард мобилни телефони по целия свят могат да станат обект на хакерски атаки, съобщи  германското списание Der Spiegel.

    Заради остарелия стандарт SED за криптиране, разработен през 70-те години на миналия век, и  използван и досега  в някои СИМ-карти за мобилни телефони, хакерите със специален SMS може да получат отдалечен достъп до телефона на даден потребител, да се обаждат и да изпращат  съобщения без негово знание, и да получат  съхранявана в телефона информация за банкови карти.

    „Резултатите показват, че потребителите в много страни могат да бъдат изложени на риск“, – признава генералният секретар на Международния съюз по далекосъобщения (ITU), Хамадун Туре. В близко бъдеще  ITU ще уведоми за потенциалната заплаха  телекомуникационните регулатори и доставчици на телекомуникационни услуги в повече от 200 страни.

    Както е известно, проблемът в системата за сигурност на  телефоните откри германската компания Security Research Labs.  Според Карстен Нола, шеф на фирмата, която е взела участие в проучването, хакването като правило, не се  забелязва от собственика на телефона.

    Sim картите със симетричен алгоритъм за криптиране, според Nola, са инсталирани във всеки осми телефон в света. Общият брой на потребителите с тези СИМ-карти  се оценява на 900 милиона души. Фирмата също така посочва, че на риск от атаки са изложени всички видове телефони, независимо от марката – от продукти на Apple и смартфоните, които използват Android , до телефоните на  компания Blackberry.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *