И още за лечебните свойства на музиката

    Mozart-6Mузиката заобикаля човек през целия му живот, и това е  много добре, тъй като, както се знае,  тя има лечебни свойства. Mузиката помага за облекчаване на стреса, намаляване на болката и подобряване на паметта.

    Изследване, проведено в Университета на Гьотеборг, е установило, че ежедневното слушане на музика значително намалява нивото на стреса. В същото време значително намалява напрежението и повишава чувството за щастие.

    А  едно скорошно изследване показва, че тъжната музика помага за облекчаване на стреса най-много, колкото и странно да звучи.

    У хората, които слушат музика или свирят на музикален инструмент, действието и е по-силно изразено. Музикалната терапия е изключително популярна, а ползата и е научно доказана от  невролози. Както пише „Raut“, проучванията показват, че слушането на музика стимулира области на мозъка, които се активират при удовлетворение и удоволствие.

    Mузиката има болкоуспокояващ ефект, а дори и увеличава обема на паметта. Редица много убедителни изследвания са потвърдили връзката между уроците по музика у деца и формирането на паметта и вербалните им умения.

    Бел. ред. Засега няма изследване, посветено на слушането на чалга, но ако се съди по всеобщото оглупяване и идиотизиране и разпространението на този вид звуци е ясно, че чалгата има точно обратния ефект на музиката.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *