Полският Сейм гласува забрана на ритуалните жертвоприношения на животни

    Полският парламент гласува в петък  забраната на ритуалното убиване на животни  в страната. Правителството искаше да прокара законопроект, насочени към узаконяване на практиката на шхита,  но Сеймът не го подкрепи.

    Забраната за ритуално клане на животни, при което  гърлото на животното се прерязва, влезе в сила през януари. Заедно  с намаляването на износа на месо заради участието на Полша в в европейския скандал с конско месо, забраната за важния за евреи и мюсюлмани  ритуал с клане на животни, причинява сериозни щети за животновъдствто в  Източна Европа, пише mignews.

    Законодателите, които се противопоставят на законопроекта на правителството заявихa, че клането в съответствие с традициите на кашрута е проява на нехуманно отношение към животните.

    Представители на еврейската и мюсюлманската общности на Полша заявиха, че последователите на тези две религии  сега „ще бъдат принудени или да купуват по-скъпо вносно  месо или да насаждат вегетарианство в техните общности.“

    Те също така отбелязват, че „полското законодателство не забранява такива практики като лов, по време на които животните се  убиват с голяма жестокост и това   всичко е за забавление.“

    Равините и имамите подчертават, че „правото на такова забававление в полската правна система има  по-висок рейтинг от двете основни религиозни свободи на нехристиянските религии“, като посочват, че забраната е дискриминационна.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *