Пътеводител на заведенията, свободни от мафията, издадоха в Италия

    Италианската федерация срещу рекета (Federazione Italiana Antiracket, FAI) състави пътеводител за  южната част на страната, свободна от влиянието на мафията,  пише The Times. В брошурата озаглавена „Плати на тези, които не плащат“ се изброяват повече от хиляда хотели, ресторанти, барове и магазини, които отказват да платят на рекетьорите. В справочника става дума за региони като Сицилия, Кампания, Калабрия и Пулия.

    Както пише в предговора към книгата президентът на FAI Тано Грасо, при  плащане на стоки и услуги в Италия винаги трябва да се има предвид, че всяка покупка в магазин, който редовно плаща на рекетьорите,  в действителност е неволно съдействие на престъпна организация.

    Преди известно време, отбелязва The Times, ракетът е бил често срещано явление в южната част на Италия. Рекетьорите са ги наричали с италианската дума Pizzo, която преведена от сицилианския диалект означава „клюн“. Тази аналогия е възникнала поради факта, че мафията, която обезкръвява бизнеса, се сравнява с птици, събиращи нектар от цъфтящи растения.

    Традицията за плащане на рекет започва да намалява през 1990-те. Пионер в този случай е  сицилианският  завод за производство на облекло Libero grassi. През 1991 г. нейните лидери се обръщат към мафията чрез отворено писмо в местен вестник, започвайки с обръщението „Драги  изнудвачи.“ Въпреки това  този ход не помага на фабриката да се отърве от рекетьорите. Малко след публикуването на писмото Libero Grassi е билa ограбенa, като са взети само толкова пари, колкото е искала мафията като рекет. Няколко месеца по-късно ръководителят на компанията е  застрелян на улицата в Палермо.

    През 2004 г. се появява цяло движение Addio Pizzo, действащо срещу изнудването на мафията. Негови основатели са няколко приятели, които решили да отворят кръчма в Палермо. Като част от кампанията за борба с рекета , те поставят в центъра на града плакати с лозунга „Да платиш на пицо – значи да не уважаваш себе си.“ Впоследствие техният пример е последван от други предприятия в Южна Италия, които разлепвали на техните обекти такива стикери.

    Активисти срещу   мафията твърдят, че наличие на такъв плакат на вратата помага да се спасят от  мафията. Както предполага изданието, те отчасти  са прави. Когато през 2007 г.  е арестуван в Сицилия местният мафиот Salvatore Lo Piccolo, по прякор „Барон“, у него е намерен списък на бизнесмени, които участват в движението Addio Pizzo. Както се оказало, той се опитвал да ги избягва, защото  вярвал, че ако ги изнудване това ще му създаде ненужни проблеми.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *