Населението на Земята през следващия месец ще достигне 7,2 милиарда души

     Населението на Земята продължава да расте поради висока раждаемост в бедните и развиващите се страни, и следващия месец ще достигне 7,2 милиарда души. Този извод се съдържа в доклад, публикуван днес от Фонда на Организацията на обединените нации за населението / UNFPA /.

    Русия,   Беларус, България, Куба, Румъния и Украйна са сред страните, чийто брой на жителите до средата на века ще  намалее с 15 на сто.

    Експертите очакват, че до 2025 г. броят на хората в света ще се увеличи до 8,1 милиарда души, а  през  2100 г. до 10. 9 милиарда . Впрочем последната цифра е по-скоро усреднена. Като се имат предвид евентуални бъдещи глобални катастрофи или обратното, изблици на развитие, учените предполагат, че населението на Земята до края на века може да нарасне до 16.6 млрд., или да падне до 6,8 млрд.

    В доклада се заключава, че най-стабилен прираст на населението продължава да се наблюдава в  развиващите се страни. Според последните оценки на UNFPA, в тях живеят около 5,9 млрд. души. До средата на века  тази цифра ще достигне 8,2 млрд., прогнозират експерти.

    Най-забележимо нарастване на броя на жителите  експертите на ООН очакват в най-бедните региони на планетата. Според техните изчисления, през 2050 г. населението в най-проблемните страни ще нарасне двойно – от 898 милиона до 1. 8 милиарда. Тази тенденция ще продължи до началото на новия век, когато в тях ще живеят около 2,9 милиарда души.

    Населението на развитите страни до началото на XXII век няма да се промени съществено, като ще нарасне  от сегашните 1. 25 милиарда до 1. 28 милиарда, според доклада. Най-голям прираст на населението в годините 2013-2100 ще се наблюдава в осем страни – Демократична република Конго, Нигерия, Нигерия, Индия, Танзания, САЩ, Уганда и Етиопия.

    Както прогнозират от UNFPA, населението на Русия, сега възлизащо на 143 500 000 души в обозримо бъдеще ще пада с  доста силни темпове.

    Русия, заедно с Беларус, България, Куба, Румъния и Украйна са сред страните, чийто брой на жителите до средата на века ще  намалее с 15 на сто.

    Сегашните лидери по отношение на населението – Китай и Индия – ще се изравнят до 2028 г., когато в двете страни ще живеят по около 1,45 милиарда души. След това, броят на гражданите на Китай  ще започне да пада, а в Индия – ще продължи да расте.

    Според изчисленията на UNFPA, през следващите десетилетия ще се запази тенденцията за „остаряване“ на населението. Броят на жителите по-възрастни от 60 години до 2100 г. ще се утрои и  ще е около 3 млрд.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *