Ефектът на магнитните бури върху човека

    Какво влияние имат магнитните бури върху човека? Още през 30-те години на ХХ век в Ница (Франция) случайно е забелязано, че честотата на инфаркти на миокарда и инсултите при възрастни хора се  увеличавала рязко в дните, когато работата на местната телефонна станция се нарушавала чак  до пълното и спиране.

    След това е установено, че нарушенията на телефонната връзка възникват по време на магнитни бури. Въз основа на това се стигна и до заключението, че инфаркти и инсулти, както и проблемите в телефонната мрежа, са свързани с магнитни бури.

    Разгорещени дебати по  онова време предизвиква въпросът за влиянието на слънчевата активност върху злополуки и травми в областта на транспорта и производството. Пръв посочва това  през 1928 г.  А. Л. Чижевски, а през 50-те години на  XX век и германските учени R. Reuter и C. Werner, които след анализ на около 100 хиляди автомобилни катастрофи, са установили рязкото им увеличаване на втория ден след слънчево изригване.

    След това съдебен лекар забелязва рязко увеличение на броя на самоубийствата (4 – 5 пъти повече в сравнение с дните на спокойно Слънце) на втория ден след слънчево изригване. А това съответства на началото на магнитните бури.

    Магнитни бури са придружени от главоболие, мигрена, сърцебиене, безсъние, лошо здравословно състояние, ниска жизненост, резки промени в кръвното налягане. Защо получаваме главоболие, виене на свят и болки в ставите?

    Установено, че по време на магнитни бури се образуват агрегати на кръвните клетки, което означава, че кръвта се сгъстява. Поради тези кръвни съсиреци се влошава   обменът на кислород, а  първите, които реагират на липсата на кислород – това са мозъка и нервните окончания. Ето защо хората развиват симптоми на  „махмурлук“, въпреки че не са пили алкохолни напитки.

    На магнитните бури   реагира сходно 50 до 75% от населението на света. Началото на стресовия отговор може да бъде изместено спрямо началото на бурята за различно време за различните бури за даден човек.

    Интересно е да се отбележи, че много хора започват да  реагират не на самите магнитни бури, а 1-2 дни преди тях, т.е. към момента на изригване на самото слънце.

    Изглежда, че има някакъв информационен сигнал за предстояща магнитна буря, което се свързва с определени характеристики на слънчевото излъчване.

    Друга особеност – 50% от населението е в състояние да се адаптира, т.е. да сведе до нула реакцията към редуващи се магнитни бури.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *