Хиперактивността при децата зависи от съня им

    decaНапоследък у все повече и повече деца се забелязва „синдром на хиперактивност и дефицит на вниманието“.  Но в повечето случаи причината не е  поведенческо разстройство, а липсата на сън.

    Това поне твърди докторът в Meдицинската школа  на Нюйоркския университет Ватсал Тхакат. Ако на детето му липсва сън, у него започват да се наблюдават  характерните симптоми на синдрома – забравяне, невъзможност за концентрация, периоди на апатия и агресия.

    Обикновено, синдромът се лекува с лекарството Риталин. През последното десетилетие се предписва все по-често. Синдромът се диагностицира предимно при деца на възраст 3-7 години. Момчета са изложени на тази опасност в по-голяма степен.

    Няколко проучвания обаче са установили, че децата със синдром на хиперактивност имат проблеми с дишането през нощта. Всичко това оказва негативно въздействие върху качеството на почивката им. А сънят  е много важен за развитието и растежа на децата. В зряла възраст синдромът може да се развие в по-сериозни проблеми.

    На четиригодишна възраст  този риск се увеличава  до 20-60%. На седем години – 40-100%. Има предположения, че необичайното поведение ще изчезне, ако се норамлизират съня и дишането.

    Днешните деца спят един час по-малко, отколкото децата, които са живели преди около 100 години. Причината се крие в разпространението на таблети и мобилни телефони, защото светлина от екраните им пречи на регулирането на съня.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *