Продължителността на живота ни е предварително написана генетична програма?

    Хората още от древни времена са обръщали  внимание на определени закономерности в хода на човешкия живот. А според древните мистични учения целият човешки живот е разделен на седемгодишни периоди, всеки от които съответства на един от 12-те знака на зодиака. По този начин на всеки седем години ние преминаваме през един пълен цикъл и живеем живот в миниатюра, умирайки и прераждайки се отново.

    Според тези изчисления  са ни дадени 84 години  съществуване на Земята. Ясно е, че науката не е обръщала внимание на астролозите. Въпреки това, както се оказва, няма дим без огън.

    Водещият изследовател в института по биохимия към РАН и  доктор на биологичните науки Александър Maлигин е съставил таблица с   „пиковете на смъртността“, т.е. периоди от живота, най-опасни за хората. Ученият стига до извода, че след период  на висока жизненост на организма,  неминуемо следва такъв, когато животът буквално виси на косъм …

    Критична възраст

    Всичко започва с това, че в лабораторната популация с мишки ученият съвсем случайно открива мъжки със забавен растеж, причинен от мутация, която се предава по наследство.
    Кръстосали го с нормална женска и се появило потомство.

    Аномалията не се предала на част от поколението, и то се развивало нормално, а другата част, получила генните мутации от родителите си,  на възраст 15-30 дни започнала  значително да изостава в развитието си.

    Този период на забавяне на растежа бил критичен: една трета от гризачите, по една или друга  причина, умирали на възраст от 25 до 35 дни.

    Ученият решил да види какво ще се случи по-нататък с това потомство и няма ли да се появи и след това подобен взрив на смъртност. Установено било, че в отрязъка  270-400 дни на живота, както и в 520-670 дни, се появил още един критичен период, макар и не толкова ясно изразен.

    Заинтригуван от тази тенденция, наблюдавана при мишки с генетична мутация, Александър Maлгин решава да продължи изследванията си и да изследва опасните периоди в живота на обикновените гризачи. Оказало се, че  този модел работи и при тях, въпреки че не толкова ясно изразен.

    Дали тази хипотеза е вярна и по отношение на хората? Ученият смята, че принципни  разлики между жизнените ритми при хората и другите животински видове няма. По този начин, първият пик на смъртността при гризачи, преизчислен според  възрастта на Хомо сапиенс, настъпва към  12-19 години.

    Другият критичен период приблизително съответства на човешките 60 години. Не е изключено, че такива пикове на смъртност може да бъдат свързани с отслабване на защитните механизми на организма. И доколкото в пубертета, бременността, както и други физиологични процеси пиковете на смъртност са свързани с възрастта, учените предполагат, че те също могат да са програмирани.

    Колелото на живота

    Дали всъщност  продължителността на живота не е някаква програма, написана от някой? Интересното е, че по отношение на отговора на този въпрос становищата на представителите на официалната науката и „извънсистемните“ изследователи не се различават много едно  от друго.

    Интересното е, че  потвърждение на теорията за  пиковете на смъртност може да се намери в аналите на официалната медицина.

    „12-19 години – това е възрастта на значително увеличаване на смъртността, свързано с промяната на човека и прехода от едно състояние в друго: от момиченце към девойка,   от момченцето към младия мъж – казва старшия изследовател в лабораторията по физико-химични и биологични системи в Института по биохимична физика към РАН  Александър Халявкин.

    – През този период драстично се променя общата съпротивляемост на организма, тече промяна на психическите нагласи на растящия човек. Към 12-14 години  редица параметри на организма (например, темпът на развитие, силата на имунната система), след като достигнат най-високите си стойности,  започват да намаляват. „

    Следва.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *