Въздухът е замърсен за 300 години напред

    За да се върне климатът на планетата обратно към показателите в XX век, ще са необходими няколкостотин години, смятат учените. Климатолозите са на мнение, че благоприятен сценарий е възможен само ако човечеството започне да извлича въглеродния диоксид от атмосферата, който индустрията е изхвърляла през целия XX век.

    „Емисиите от човешки дейности са около 9 милиарда тона CO2 годишно, като половината  остава в атмосферата, а останалата част се абсорбира от океана и се свързва по други начини.

    За да се върнат климатичните условия на ХХ век, ние ще трябва да премахнем повече въглероден двуокис от атмосферата, отколкото първоначално е бил освободен, „- казва Андрю Макдугъл от Университета  Виктория на конференция на Европейския съюз по геонауки във Виена.

    Макдугъл заяви, че в резултат на предварителното  компютърно моделиране учените са получили два възможни сценария. В най-добрия случай  температурните и атмосферни показатели на XX век ще се възстановят до края на XXIV-ти, средата на XXV век, а киселинност на океана ще се върне към нормалното сто години по-рано.

    Но дори и по оптимистичните прогнози някои промени вече са необратими. Гренландия ще се стопи напълно, а морското равнище ще се повиши с около 7 метра. Ако не се предприемат специални усилия, климатичните условия на XX век ще бъдат  възстановени едва след хиляда години.

    Благоприятният сценарий е възможен само при условие, че човечеството не само намали емисиите на CO2 в атмосферата, а веднага започне извличане на въглеродния диоксид от нея и да го утилизира. Например, сега има технологии, с които може да се прави сух лед и се потопява в  океана на голяма дълбочина, където въглероден диоксид под високо налягане не може да се разтваря във вода или да се изпарява.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *