От картата на Китай са изчезнали около 28 хиляди реки

    reki-kitaiОт държавната карта на Китай са изчезнали около 28 хиляди реки и учени твърдят, че тези загуби се дължат на бързия – „на всяка цена“ – икономически растеж на страната.

    Официален доклад на китайското Министерство на водните ресурси, публикуван миналата седмица на базата на първото по рода си национално преброяване на водните ресурси, твърди, че на броят на реките с площ на водосборния басейн най-малко 100 квадратни км, е намалял наполовина спрямо средата на миналия век.

    Официално проучване, направено от 800 000 инспектори показва,   че в края на 2011 г. в Китай е  имало  22 909 реки с водосборна площ от най-малко 100 кв. км. А това е два пъти по-малко от обявените преди това повече от 50 000 реки.

    Резкият спад в броя на реките потвърждава страховете, че бързото икономическо развитие в Китай е довело до значителна загуба на вода и почва в страната.

    В същото време повече от 66% от населението и 90% от всички градове в страната са разположени в области, които са предразположени към наводнения.

    Миналата година  наводнение в Пекин уби 70 души и засегна 1,6 милиона.

    В интервю през 2006 г. Ма Джун, директор на Института за социални и екологични проблеми, както и експерт по въпросите, свързани с водите  заяви, че Китай е „изправена пред водна криза, която включва недостиг на вода, замърсяване  и намаляване   качеството на водата.“

    Той добавя: „400 от 600 градове в Китай трябва да се справят с недостига на вода с различна тежест, включително 30 от 32-та големи градски райони.  Ситуацията става критична. „

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *