Apple за първи път в историята си ще продава дългове

    Американският технологичен гигант полага основите на една от най-очакваните продажби на облигации за годината. Компанията вече е получила подкрепата на инвеститори, водени от Deutsche Bank и Goldman Sachs, твърди източник, запознат със ситуацията.

    Единствената голяма технологична компания, която съществува без един цент дългове в баланса си, Apple,  смая пазара с новината, че тя за първи път ще продаде свой дълг за да подпомогне  финансирането на $ 100,0 милиарда капитал на акционерите.

    Всяко такова предложение от създателите на емблематичните  iPhone и IPad високо се цени от инвеститорите, а  анализатори смятат, че компанията може да набира средства на доста ниска цена.

    Според анализатори, Apple има 145 милиарда  щатски долара в брой, но  само  45 млрд. долара   са в САЩ, и следователно те не са достатъчни за пълното финансиране на програмата за обратно изкупуване на акции.

    Нетната печалба на Apple през второто тримесечие на текущата финансова година, която приключи 30 март, падна с почти 18% до 9.55 милиарда щатски долара, в сравнение със същия период година по-рано. Това се случва за първи път от десет години.

    Общо приходите на компанията са се увеличили с 11% в сравнение с данните от миналата година и са  43,60 милиарда щатски долара. Размерът на дивидента за четвъртото тримесечие нараства с 15% до 3,05 щатски долара на акция.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *