Гладът в света ще започне от смъртта на пчелите

    pchelaМасоватa смърт на пчелите, наблюдавана по целия свят, може да стане истинска катастрофа за човечеството, казват учените. Според Gilles Rаtia, президент на Международния конгрес на Международната федерация на пчеларските сдружения Apimondia, нивото на смъртността на пчелите вече възлиза на 40 на сто.

    Стойността, която тези насекоми представляват за хората, е не само в тяхната способност да произвеждат мед, но също и в способността им да опрашват цветчетата, когато летят от растение на растение. По този начин те допринасят за размножаването на около 80 процента  различни растения в света, което от своя страна засяга една  трета от храната на населението. Затова изчезването на пчелите може да доведе до такива сериозни последици като например остър недостиг на месо и млечни продукти, както и плодове и зеленчуци.

    Основните причини за смъртта на тези насекоми, според изследователите, са използването на пестициди в земеделието, отглеждането на монокултури и неправилни методи на пчеларството. Изчезването на пчелите е свързано и с Varroa Oudemans – паразитни кърлежи, който унищожават тези насекоми.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *