Гърция заяви, че няма да се откаже от репарации за 160 милиарда евро, които иска от Германия

    Между реформите в Гърция и търсенето на военни репарации от Германия, няма никаква връзка и въпросът за компенсацията за вредите, причинени от гръцката икономика в годините на Втората световна война, трябва да се реши на базата на международното право, заяви гръцкия външен министър Димитрис Аврамопулос. Така той коментира съвета на германския министър на финансите Волфганг Шойбле, гърците да забравят  за военни репарации.

    Шойбле призова гръцките политици да не въвеждат хората в заблуждение с „безотговорни твърдения“, и да следват пътя на реформите. „По отношение на исканията за обезщетение, аз не виждам никаква надежда, времето вече изясни този въпрос,“ – каза германският министър. Германия е най-големият донор за заема от многомилиардния кредитен пакет, който отпуснаха на Атина  страните от еврозоната и МВФ под заплахата от гръцки фалит.

    „Няма и не може да има някаква връзка между реформите в Гърция и въпроса за германските репарации,“ – се казва в отговора на министъра на външните работи на Гърция. „Въпросът за  германските репарации стои  от много години. Изтекъл ли е или не срокът за исканията – това се определя  от международното правосъдие, защото по същество това е въпрос на международното право и международните правни органи,“ – каза Аврамопулос.

    През септември 2012 г. Министерството на финансите на Гърция създаде работна група, която да търси репарации от Германия. Тя оцени  загубите за страната на повече от 160 милиарда евро – 108 млрд. евро (без лихвите) – за унищожаване на инфраструктурата и 54 милиарда – за кредити, които Банката на Гърция е била принудена да даде на нацистите. Гърция планира също така да търси обезщетение за унищожаването на археологически ценности.

    Германският външен министър през април 2012 г. заяви, че Германия няма да обсъжда въпроса за репарациите, защото е платила на Гърция през 1960 г. 115 милиона марки (67 млн. долара) за щетите от окупацията. Берлин смята, че с тези пари напълно е изпълнила ангажимента на Германия пред Гърция.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *